Amiri Z, Azimzadeh Tehrani T, Motevali Haqiqi Y. Distribution of Plague in Iran in 1246-47 AH / 1830-31 AD and The Causes of Its Widespread Casualties. IJMEHM 2020; 13 :504-525
امیری زهرا، عظیم‌زاده طهرانی طاهره، متولی حقیقی یوسف. پراکندگی بیماری طاعون در ایران سال‌های ۱۲۴۶و۱۲۴۷ ق (۱۸۳۰و۱۸۳۱ م.) و علل گستردگی تلفات آن. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :504-525

1- دانشجوی دکتری گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، واحد مشهد، داشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
3- استادیار گروه تاریح، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران

طاعون عفونتی باکتریایی است که از طریق جوندگان و کک‌های آلوده‌ی آنان به سایر حیوانات و انسان منتقل می‌شود و بیماری مشترک بین انسان و حیوان است. این بیماری در ایران سابقه‌ای دیرینه دارد. پراکندگی این بیماری نیز بسیار گسترده بوده است و تقریباً تمامی نواحی ایران، آن را تجربه کرده‌اند؛ باوجوداین، داده‌ها درباره‌ی چگونگی وقوع آن در کشور بسیار محدود است. در سال‌های ۱۲۴۶و۱۲۴۷ ق (۱۸۳۰و۱۸۳۱ م.) طاعونی در ایران رخ داد که تلفاتی عظیم در پی داشت. در این پژوهش که با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه‌ای و به روش توصیفی‌تحلیلی انجام گرفته به شهرهای درگیر با این بیماری، چگونگی و علل انتقال آن پرداخته شده است. نتیجه‌ی این پژوهش مشخص کرد به جز چند ایالت، بقیه‌ی مناطق ایران، حتی عتبات عالیات با این بیماری درگیر بوده‌اند. شیوع همزمان دیگر بیماری‌های مزمن، انتشار نوع خطرناک طاعون ریوی، بی‌توجهی به قرنطینه و فرار به مناطق دیگر، از مهم‌ترین عوامل گستردگی همه‌گیری این بیماری بوده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1399/8/29 | پذیرش: 1399/1/1 | انتشار: 1399/1/1