Golshani S A, Azari Khakestar G. Spanish Influenza in Mashhad from 1918 to 1920. IJMEHM 2021; 14 :363-372
گلشنی سیدعلیرضا، آذری‌خاکستر غلامرضا. آنفلوآنزای اسپانیایی در مشهد، از سال 1297 تا 1299 هجری شمسی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1400; 14 () :363-372

1- دکترای تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشکده طب ایرانی اردکان، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- کارشناس ارشد تاریخ و تمدن ملل اسلامی، پژوهشگر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، مشهد، ایران
یکی از فجایع تاریخی شمال شرق ایران که بسیاری از مردم این منطقه را از بین برد، آنفلوآنزای اسپانیایی بود که در سوم و چهارم آگوست 1918م/ یازدهم و دوازدهم امرداد 1297ه.ش، وارد مشهد شد و تا سال 1920م/ 1299ه.ش، در چندین موج، ادامه یافت. شهر مشهد، طی سه سال، چیزی در حدود 3500 نفر از جمعیت صدهزارنفری‌اش را از دست داد؛ همچنین، آنفلوآتزای اسپانیایی سبب شیوع بیماری‌هایی دیگر شد؛ درواقع، پنج درصد از جمعیت شهر از بین رفت و به بافت جمعیتی این شهر آسیب جدی رسید. در این مقاله، ضمن توجه به اهمیت تاریخ پزشکی محلی مشهد، درباره‌ی مسائل زیر نیز، بحث می‌شود: نقش شیوع بیماری آنفلوآنزای اسپانیایی، جنگ جهانی اول و حضور روس‌ها که مسبب شیوع این بیماری شدند، واکنش پزشکان ایرانی و خارجی به این بیماری و دارویی که تجویز کردند و نقش پررنگ انگلیسی‌ها در قحطی مصنوعی، اعتیاد به تریاک و فقر غذایی.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1399/8/7 | پذیرش: 1400/7/12 | انتشار: 1400/1/1

نظرات کاربران
نظر ارسال شده توسط hossein_shikholeslami@yahoo.com در تاریخ 1401/1/9
۳۵۰۰ نفر از صد هزار نفر در طی سه سال یعنی سالی ۱.۲ درصد. این یعنی مرگ و میر کاملا طبیعی. یعنی آنفلوآنزا تقریبا هیچ نقشی در مرگ و میر نداشته.
نظر ارسال شده توسط agolshani در تاریخ 1401/4/21
با عرض سلام و احترام
هیچ آمار رسمی از تلفات بیماری در مشهد از سوی مورخان محلی به دلایلی ارائه نشده است. تلفات بسیار بالا بوده است بنده و همکارم نمی توانستیم آمار دقیقی از مشهد بدهیم. بسیار بعید میدانم سخن ویلم فلور درست باشد. ولی چون تنها او این آمار را میدهد ما مجبوریم این آمار را بپذیریم و در مقاله بیاوریم. چنانکه در مقالاتی که بحث فارس و کرمان نگارش نمودم تلفات پنجاه تا هفتاد درصد بوده است. اون آمار را چون اطمینان داشتم در مقالاتی جداگانه به زبان انگلیسی از این بحث آوردم. باتشکر از تفقدی که به مقاله نشان دادید.