Xajeh S, Allahyari F, Kajbaf A A. A Historical Investigation into Combatting Smallpox in Iran: 1948–1967 (First to Third Development Projects). IJMEHM 2019; 12 :94-109
خواجه شهناز، اله‌یاری فریدون، کجباف علی‌اکبر. بررسی تاریخی روند مبارزه با آبله در ایران، در سال‌های ۱۳۲۷تا۱۳۴۶ش/ ۱۹۴۸تا۱۹۶۷م (برنامه‌های عمرانی اول تا سوم). اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1398; 12 () :94-109

1- دانشجوی دکتری گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد گروه تاریخ، دانشگاه اصفهان،‌ اصفهان، ایران
3- استاد گروه تاریخ، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
آبله بیماری خطرناکی بود که تا دوره‌ی پهلوی دوم، از عوامل مهم مرگ‌ومیر و معلولیت در ایران به شمار می‌رفت؛ ازاین‌رو، مبارزه با این بیماری ضرورت داشت. در آغاز برنامه‌ی عمرانی دوم (۱۳۳۴ش/ ۱۹۵۵م) و با تأسیس سرویس مبارزه با آبله، تلاش برای حذف آن سازمان‌یافته‌تر شد. این سازمان توانست بسیاری از مشکلات گوناگون جغرافیایی و انسانی را از پیش پا بردارد و هرساله، شماری فراوان از مردم را آبله‌کوبی و تا پایان دوره‌ی مدنظر، آبله را تا حدی زیاد مهار کند. در این مقاله، مبارزه با آبله را در سال‌های ۱۳۲۷تا۱۳۴۶ش/ ۱۹۴۸تا۱۹۶۷م بررسی کرده و به موانع، راهکارها و نتایج آن پرداخته‌ایم. با این‌ هدف، تلاش کرده‌ایم از طریق تحلیل ‌و توصیف داده‌ها، به پرسش‌های پژوهش پاسخ دهیم. منابع عمده‌ی مقاله، گزارش‌های دولتی، به‌ویژه گزارش‌های سازمان برنامه و وزارت بهداری و نیز، مجلات تاریخ پزشکی است.
واژه‌های کلیدی: آبله، ایران، پهلوی دوم، سازمان برنامه
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی