دوره 8، شماره 6 - ( اسفند ماه 1394 )                   جلد 8 شماره 6 صفحات 33-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajianpour H, Karimi Z. Medical presence of women in battles of Prophet Muhammad (PBUH). IJMEHM 2016; 8 (6) :22-33
حاجیان پور حمید، کریمی زینب. حضور پزشکی و درمانی زنان در جنگ‌های عصر پیامبر (ص) (سال‌های 1 تا 11 هجرت). اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1394; 8 (6) :22-33

1- گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران
2- ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، ایران ، zeinabkarimi24@yahoo.com

زن به‌عنوان شخصیتی که مظهر محبت است و در ذات خویش مراقبت را به‌صورت فطری دارا است، در جنگ‌­های عصر پیامبر (ص) زن وارد یکی از سخت‌ترین و شاید بتوان گفت مردانه­ترین عرصه­های اجتماع، یعنی میادین نبرد، شد. حضور زنان در جنگ‌‌های عصر پیامبر (ص) با اجازه‌ی حضرت پیامبر (ص) بود و بدین‌صورت که ایشان گروه­هایی از زنان را در جنگ‌ها برای مراقبت‌های پزشکی و امدادی با خویش همراه می­کردند. اهمیت مسأله در شناخت هر چه بیش‌تر نقش بانوان مسلمان در زمینه­های اجتماعی مانند میدان‌های جنگ است. پژوهش حاضر درصدد دست‌یابی به این اهداف است: نقش و عملکرد پزشکی و درمانی زنان در جنگ‌های عصر پیامبر (ص)، و تشریح فعالیت‌های درمانی زنان در جنگ‌های حضرت محمد (ص) و معرفی زنان فعال این حوزه.

مطالعه‌ی حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی از طریق گردآوری فیش­های تحقیقاتی از منابع کتابخانه­ای انجام ‌شده است. در زمینه‌ی یافته‌های این تحقیق می‌توان گفت: زنان در جنگ‌های صدر اسلام حضور چشم‌گیر داشته‌اند. این امر با اجازه‌ی رسول‌الله (ص) بوده است و شواهد و قراین آن در تاریخ موجود است. حضور زنان به سبب کمبود نیروی مردانه برای نبرد نبوده است، بلکه به جهت قابلیت‌های آنان درانجام امور پزشکی و درمانی بوده است و در این زمینه نیز عملکردی موفق داشته‌اند.

واژه‌های کلیدی: عصر پیامبر، زنان، مراقبت پزشکی، جنگ
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی