دوره 3، شماره 2 - ( فروردین ماه 1389 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 44-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

movahedi M J, golzar esfahani M. Evaluating the theory of double effect in abortion. IJMEHM 2010; 3 (2) :36-44
موحدی محمد جواد، گلزار اصفهانی مژگان. بررسی سقط جنین بر اساس نظریه ی اثر دوگانه. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1389; 3 (2) :36-44

1- دانشگاه اصفهان ، movahedi.mj@ltr.ui.ac.ir
2- دانشگاه اصفهان
از آن‌جا که سقط جنین یک مسأله‌ی اخلاقی بسیار جدی است و عمدتاً، بحث راجع به آن شامل بحث‌های سیاسی و حقوقی می‌شود، برآنیم تا پرسش‌های جدی‌تر و بنیادی‌تری را که اکثراً پرسش‌های اخلاقی هستند مورد بررسی قرار دهیم؛ چرا که به آن‌ها توجه چندانی نشده است؛ سپس، با استفاده از نظر‌یه‌ی وظیفه‌گرایی و نقد نظر‌یه‌ی مقابل آن، یعنی غایت‌گرایی، پاسخی مناسب و معقول به این پرسش‌ها بدهیم. با استفاده از تفاسیر وظیفه-گرایانه و غایت‌گرایانه، می‌توان به راه‌حل مناسبی برای مسائل اخلاق پزشکی، از جمله مسأله‌ی سقط‌جنین دست یافت. اما این‌که بر اساس کدام‌یک از این تفاسیر باید عمل نمود و از میان راه‌حل‌های پیشنهادی وظیفه‌گرایی و غایت‌گرایی، کدام‌یک برای مسأله‌ی سقط‌ جنین مناسب‌تر و معقول‌تر می-نماید، چیزی است که بستگی به موقعیت و شرایط خاصی دارد که پزشک یا پزشکان در آن قرار گرفته‌اند. اما به‌نظر می‌رسد که از میان این تفاسیر و راه‌حل‌ها، نظریه‌ی اثر دوگانه که اساساً نظریه‌ای وظیفه‌گرایانه است، راه‌حل مناسب و معقولی ‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق زیستی
دریافت: 1392/3/19 | پذیرش: 1392/4/25 | انتشار: 1392/4/25