جلد 16 - ویژه نامه                   جلد 16 - ویژه نامه صفحات 57-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Riazi H, Abedian S, Moghaddasi H. Ethical and Legal Aspects of Implementing Electronic Health Rrecords in Iran. IJMEHM 2023; 16 (S1) : 5
ریاضی حسین، عابدیان سمیه، مقدسی حمید. بررسی جنبه‌های اخلاقی و حقوقی اجرای پرونده الکترونیک سلامت در ایران. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1402; 16 (S1) :41-57

1- پژوهشگر مستقل، پزشک، دکترای تخصصی انفورماتیک پزشکی
2- وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکی، مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پیراپزشکی، گروه فناوری اطلاعات سلامت
هدف از این پژوهش، شناسایی مسائل و مشکلات حقوقی اجرای پرونده‌ی الکترونیکی سلامت، اولویت‌بندی، ارائه‌ی کاربست عملیاتی برای ذی‌نفعان، بیان ملاحظات اخلاقی و قانونی در ارائه‌ی این دسترسی‌ها، نحوه‌‌ی بهره‌برداری از این اطلاعات در ابعاد شخصی، حاکمیتی، پژوهشی و قانونی بوده است. اجرای این طرح، به‌صورت خلاصه در مراحل زیر انجام گرفته است: بررسی متون، مشخص‌کردن جنبه‌های اخلاقی و حقوقی اجرای پرونده‌ی الکترونیک سلامت، بررسی قوانین و مقررات موجود در کشور، مشخص‌کردن نقصان‌های موجود در ایران و بومی‌سازی جنبههای اخلاقی و حقوقی اجرای پرونده‌ی الکترونیک سلامت در ایران و ارائه‌ی پیشنهادهای عملیاتی. با بررسی متون، فهرستی از جنبه‌های اخلاقی پرونده‌ی الکترونیک سلامت، استخراج و بررسی شد؛ همچنین، با مرور قوانین و مقررات به نظر می‌رسد، در دهه‌ی اخیر قوانینی متعدد و متنوع در موضوع سلامت الکترونیک و به‌طور ویژه در موضوع پرونده‌ی الکترونیک سلامت تصویب شده است و خلأ قانونی جدی در این حوزه، در کشور وجود ندارد؛ اما اشکالات جدی زیر در آن به چشم می‌خورد: اجرانشدن یا اجرای ناقص برخی قوانین و مقررات موجود، نبود مقررات فنی و اجرایی کافی و تعیین مصادیق انحراف از اهداف قوانین و مقررات یا اجرای صحیح آن و نبود ضمانت اجرا برای بعضی از قوانین و مقررات. بر اساس اسناد مطالعه‌شده، وضعیت موجود پرونده‌ی الکترونیکی سلامت در کشور، از جنبه‌های حقوقی و اخلاقی بررسی و پیشنهادهای عملیاتی برای اصلاح و ارتقاء آن، ارائه شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش اخلاق پزشکی
دریافت: 1402/10/19 | پذیرش: 1402/9/1 | انتشار: 1402/9/1