جلد 16 - ویژه نامه                   جلد 16 - ویژه نامه صفحات 10-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eftekhari M H, Parsapour A, Ahmadi A, Larijani B, Yavari N, Shamsi Gooshki E. Policy Brief for Management and Prevention of Defensive Medicine in the Iranian Health System. IJMEHM 2023; 16 (S1) : 2
افتخاری محمدحسین، پارساپور علیرضا، احمدی آیت، لاریجانی باقر، یاوری ندا، شمسی گوشکی احسان. سند سیاستی مدیریت و پیشگیری از پزشکی تدافعی در نظام سلامت ایران. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1402; 16 (S1) :2-10

1- دانشجوی دکترای رشته اخلاق پزشکی، گروه اخلاق پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- استادیار، مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات بهره برداری از دانش سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- استاد ممتاز، مرکز تحقیقات غدد ومتابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- استادیار، گروه اخلاق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
6- دانشیار، مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
پزشکی تدافعی، انجام‌دادن اقداماتی است که اندیکاسیون پزشکی و منفعتی برای بیمار ندارد (پزشکی تدافعی مثبت) یا خودداری از انجام‌دادن اقداماتی پرخطر است که دارای اندیکاسیون پزشکی و منفعت برای بیمار است (پزشکی تدافعی منفی). پزشک این اقدامات را، صرفاً با انگیزه‌ی محافظت از خود در برابر شکایت‌ها یا تنش‌هایی مانند اعتراض بیمار یا همکاران انجام می‌دهد و معمولاً موجب واردشدن آسیب جسمی، روانی یا اقتصادی به بیمار یا نهاد پرداخت‌کننده‌ی هزینه‌ی درمانی مانند سازمان‌های بیمه‌گر می‌شود که می‌تواند عواقبی را به لحاظ کیفیت مراقبت افراد و بهره‌وری از منابع محدود سلامت در پی داشته باشد. عواملی، ازجمله نگرانی پزشک از شکایت و دادرسی، ممکن است به رفتارهای تدافعی منجر شود. این مقاله به ارائه‌ی پیشنهاداتی برای مدیریت این‌گونه رفتارها و پیشگیری از آن‌ها، شامل سه دسته‌ی کلی راهکارهای مرتبط با اصلاح سیستم رسیدگی به شکایت بیماران، راهکارهای اجتماعی مدیریت و پیشگیری از پزشکی تدافعی و راهکارهای مدیریتی‌سازمانی پرداخته است. این راهکارها بر اساس یافته‌های منتج از تحقیقی ترکیبی، شامل مرور غیرنظام‌مند منابع و مطالعه‌ی کیفی با روش برگزاری مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته تنظیم شده‌اند؛ همچنین، گروه اخلاق پزشکی فرهنگستان علوم پزشکی ایران، نتایج آن را بررسی کرده‌اند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1402/10/12 | پذیرش: 1402/10/17 | انتشار: 1402/10/10