دوره 16، شماره 1 و 1 - ( 1-1402 )                   جلد 16 شماره 1 و 1 صفحات 123-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fasihi H, Fazeli S A. Credibility and Ethical Principles in Allameh Tabatabai’s Perspective: Foundations for Recognizing and Determining Values. IJMEHM 2023; 16 (1 and 1) : 9
فصیحی حسین، فاضلی سید احمد. اعتبار و اصول اخلاقی در دیدگاه علامه‌طباطبایی: پایه‌های تشخیص و تعیین ارزش‌ها. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1402; 16 (1 و 1) :111-123

1- دانشجوی دکتری فلسفه اخلاق، دانشگاه قم، قم، ایران
2- . دانشیار گروه فلسفه اخلاق، دانشگاه قم، قم، ایران
این مقاله به تحلیل ادراکات اعتباری علامه‌طباطبایی، یکی از بزرگ‌ترین فلاسفه‌ی ایرانی در حوزه‌ی فلسفه‌ی اخلاق، پرداخته است. طباطبایی به اهمیت اعتبار بر پایه‌ی ارزش‌های اصلی، مانند حقیقت و عدالت تأکید می‌کند و معتقد است، اعتبار باید از این ارزش‌ها نشئت گیرد. او به تحلیل ادراکات اعتباری نیز توجه دارد و از اهمیت آن در تصمیم‌گیری‌ها و رفتارهای انسانی خبر می‌دهد. مقاله به شیوه‌ی شکل‌گیری ادراکات اعتباری افراد پرداخته و اهمیت تأسیس این ادراکات را بر اساس استدلال‌های عقلی و تجربه‌های دینی و عرفانی، برجسته کرده است. ادراکات اعتباری به شکل‌گیری ارزش‌ها و اصول اخلاقی کمک می‌کنند و بر رفتار اخلاقی انسان‌ها، تأثیر مستقیم دارند؛ همچنین، طباطبایی با تأکید بر اهمیت اراده، ایمان و تقوا در تشکیل رفتار اخلاقی انسان، تشریح می‌کند که انسان برای تحقق اهداف خود، باید دانش و آگاهی داشته باشد و در صورت داشتن دانش دقیق، برای انجام‌دادن عملی تصمیم بگیرد. این اعتبارها و ادراکات اعتباری، نه‌تنها نقش مهمی در تعامل انسان با دنیای مادی دارند، بلکه به تشکیل معرفت اخلاقی او نیز کمک می‌کنند. در انتها، مقاله نشان داد، تحلیل ادراکات اعتباری و توجه به اصول و ارزش‌های اخلاقی می‌تواند به تدارک محیط‌های اخلاقی مناسبی که برای تشکیل رفتارهای اخلاقی مورد نیاز هستند، منجر شود؛ به عبارت دیگر، مقاله به ادراکات اعتباری، بهعنوان راهکاری برای حل چالش‌های اخلاقی در جوامع و فرهنگ‌ها ‌پرداخته است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق در سلامت عمومی
دریافت: 1402/8/9 | پذیرش: 1402/10/26 | انتشار: 1402/1/10