دوره 16، شماره 1 و 1 - ( 1-1402 )                   جلد 16 شماره 1 و 1 صفحات 67-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Norouzi M, Haghdoost A A, Mobasher M. Ethical Challenges in Precision Medicine from the Perspective of Health Equity. IJMEHM 2023; 16 (1 and 1) : 5
نوروزی مجتبی، حقدوست علی اکبر، مبشر مینا. نظری بر چالش‌های اخلاقی در پزشکی دقیق از زاویه عدالت در سلامت. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1402; 16 (1 و 1) :58-67

1- دانشجوی دکتری تخصصی اپیدمیولوژی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2- استاد اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات اچ ای وی (HIV) و مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت (WHO)، مؤسسه آینده پژوهی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
3- استادیار اخلاق پزشکی، گروه تاریخ و اخلاق پزشکی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان ، ایران
 امروزه، دانشمندان بر این باورند که پزشکی دقیق با استفاده از فناوری‌های پیچیده و اطلاعات به‌دست‌آمده از ژنتیک مولکولی، می‌تواند با بیماری‌های پیچیده مقابله کند و عدالت در سلامت را فراهم آورد. با درنظرگرفتن اصول اخلاق پزشکی، به‌کارگیری پزشکی دقیق با چالش‌های اخلاقی جدیدی روبه‌رو خواهد شد. این مقاله، با رویکرد اصول‌گرایی، به طرح موضوع عدالت و برخی چالش‌های اخلاقی پزشکی دقیق می‌پردازد؛ چراکه برای بهره‌مندی از مزایای پزشکی دقیق نیاز است، ضمن شناسایی چالش‌ها، چهارچوب اخلاقی متناسب با آن تدوین شود. نحوه‌ی اشتراک‌گذاری و دسترسی به اطلاعات به‌دست‌آمده از پزشکی دقیق می‌تواند آینده‌ی شغلی، انتخاب همسر و نوع بیمه‌ی سلامت افراد را تحت‌ تأثیر قرار دهد؛ همچنین، حفظ حریم خصوصی و استقلال افراد، از چالش‌های اخلاقی مهم در پزشکی دقیق است؛ زیرا درباره‌ی امنیت داده‌ها و نحوه‌ی دسترسی به آن‌ها اطمینان کامل وجود نخواهد داشت. در کوتاه‌مدت و میان‌مدت، منافع پزشکی دقیق با توجه ‌به طراحی مطالعات و فناوری‌های گران و پیچیده، به برخی گروه‌ها محدود خواهد شد و نابرابری در عدالت را تشدید خواهد کرد؛ اما در بلندمدت، با دسترسی آسان و ارزان‌شدن فناوری‌ها، انباشت هزینههای درمانی در طول عمر کاهش می‌یابد و عدالت در بین کشورها و همچنین، درون آن‌ها برقرار خواهد شد.
نوع مطالعه: دیدگاه | موضوع مقاله: اخلاق در سلامت عمومی
دریافت: 1402/4/6 | پذیرش: 1402/9/13 | انتشار: 1402/1/10