دوره 16، شماره 1 و 1 - ( 1-1402 )                   جلد 16 شماره 1 و 1 صفحات 30-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare F, Ayati M H, Shams-Ardekani M R, Baghbani M. Pathology of Nomenclature of Compounded Drugs in Persian Medicine Based on Gharabadin- e- Salehi, Gharabadin-e- Kabeer, and Gharabadin-e-Azam. IJMEHM 2023; 16 (1 and 1) : 2
زارع فرزانه، آیتی محمد حسین، شمس اردکانی محمدرضا، باغبانی محسن. آسیب‌شناسی نام‌گذاری داروهای مرکب در طب ایرانی بر اساس سه قرابادین صالحی، قرابادین کبیر و قرابادین اعظم. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1402; 16 (1 و 1) :16-30

1- دانش‌آموخته تاریخ علوم پزشکی، گروه تاریخ پزشکی، دانشکده طب سنتی و پژوهشگر، مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشیار طب سنتی ایرانی، گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استاد فارماکوگنوزی، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- دکترای ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و پژوهشگر، مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
یکی از ابزارهای مهم در شناخت و ارزیابی یک ترکیب دارویی و تحلیل محتوای آن، نام دارو است. البته گاه این عنوان‌ها به سبب وجود مشکلاتی که به نوعی آسیب‌شناسی این حوزه تلقی می‌گردد خدشه‌دار می‌‌شوند. این پژوهش با گردآوری و بررسی داروهای مرکب طب سنتی تلاش دارد مشکلات حاضر در نام‌گذاری داروها را شناسایی کند. نام داروهای این پژوهش از سه کتاب عمل صالح، قرابادین کبیر، و قرابادین اعظم گرد آمده است که در زمره قرابادین‌های متأخر طبی بوده و در قرون 12 و 13 هجری نگاشته شده‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که در شیوه نام‌گذاری داروهای مرکب با 5 مشکل عمده مواجه هستیم: (1) وجود چندین نام‌ متفاوت برای دارویی با فرمولاسیون ثابت؛ (2) وجود نام یکسان برای داروهای دارای فرمولاسیون متفاوت؛ (3) نداشتن نام یا بی‌نام بودن برخی داروهای مرکب؛ (4) نامشخص بودن دسته دارویی برخی فرآورده‌ها؛ و (5) آمیختگی موضوع شکل دارویی با روش مصرف، افعال و خواص یا صفات دارو. این بررسی نشان می‌دهد که نام‌گذاری فرآورده‌ها و داروهای سنتی با الگوهای مختلفی انجام پذیرفته و از این رو، دچار تشتت فراوان است که نیازمند توجه و ساماندهی جدی است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1401/8/6 | پذیرش: 1402/2/18 | انتشار: 1402/1/10