دوره 15، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 121-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaei Orimi J, Asadi S. Introduction and Critique of the Paper "Medicine of the Safavid Era Relying on Western Travelogues". IJMEHM 2022; 15 (1) :105-121
رضایی اوریمی جمال، اسدی شهربانو. معرفی و نقد مقاله "پزشکی عصر صفویه با تکیه بر سفرنامه‌های غربی". اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1401; 15 (1) :105-121

1- کارشناس ارشد تاریخ علوم پزشکی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- کارشناس ارشد تاریخ علوم پزشکی، مؤسسه مطالعات تاریخ علوم پزشکی، طب اسلامی و مکمل، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
دوره صفویه یکی از ادوار مهم در تاریخ پزشکی ایران محسوب می‌شود. در این دوره دانش پزشکی پیشرفت نموده و آثار زیادی در زمینه طب تالیف و بیمارستان‌های متعددی تاسیس شد. در طی سالیان اخیر پژوهش‌های متعددی در ارتباط با تاریخ پزشکی دوره صفویه انجام گرفته است. هدف از پژوهش حاضر معرفی و نقد مقاله‌ی «پزشکی عصر صفویه با تکیه بر سفرنامه‌های غربی» اثر سعید آقارضایی و شیوا رضایی است. این پژوهش یک مطالعه تحلیلی-انتقادی است که با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای به بررسی و ارزیابی مقاله‌ی مورد نظر از نظر ساختاری، محتوایی و روشی می‌پردازد. مقاله‌ی «پزشکی عصر صفویه با تکیه بر سفرنامه های غربی» دارای نگارش منسجمی می‌باشد و حاکی از تلاش نویسندگان برای تبیین وضعیت پزشکی و بهداشت در دوره صفویه است. در ساختار مقاله بعضاً ارجاع‌دهی‌های نامناسب و اشکالات نگارشی دیده می‌شود. عدم اشاره کامل به دلایل مهاجرت پزشکان به هند، عدم تعیین جایگاه واقعی بیمارستان‌ها، عدم اشاره به جایگاه دانش دندانپزشکی، دامپزشکی و جراحی، عدم اشاره به گفتمان پزشکی طب النبی، اشاره نکردن به بیماری‌های همه‌گیر و مبهم بودن وضعیت داروسازی در دوره صفویه را می‌توان از نقدهای محتوایی برشمرد. نتایج نشان می‌دهد که مقاله مورد نظر علیرغم تلاش برای آشکار کردن جنبه‌های مختلف پزشکی در عصر صفویه، اما دارای برخی اشکالات ساختاری، محتوایی و روشی است. لذا انتظار می‌رود نویسندگان محترم با برطرف نمودن ایرادات ذکر شده، بتوانند در پژوهش‌های بعدی اثر قابل‌توجه‌تری پیرامون تاریخ پزشکی منتشر نمایند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1400/11/7 | پذیرش: 1401/5/4 | انتشار: 1401/1/1