Farnamian Y, Rasmi A. Correlation between the Eponyms of Medical Sciences and Mythology. IJMEHM 2021; 14 :348-362
فرنامیان یگانه، رسمی عاتکه. پیوند اپونیم‌های علوم پزشکی با اساطیر. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1400; 14 () :348-362

1- دانشجوی پزشکی، کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- دانشیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان، تبریز، ایران
اصطلاحات پزشکی که در حال حاضر به کار می‌روند، از منابع مختلف نشأت گرفته‌اند. این اصطلاحات اغلب از یک اپونیم گرفته شده‌اند؛ اپونیم، در اصل نام پزشک و دانشمندی است که یک ناهنجاری یا روش درمانی را کشف کرده یا اولین‌بار یک ناهنجاری را گزارش کرده؛ همچنین می‌تواند نام منطقه‌ای باشد که یک بیماری اولین‌بار در آنجا شیوع یافته است. اپونیم‌ها گاه با اسطوره و ادبیات و هنر نیز پیوند می‌یابند؛ البته شخصیت‌های اساطیری و ادبی و هنری که در علم پزشکی به‌صورت اپونیم کاربرد یافته‌اند، اغلب به اساطیر یونان و روم مربوط می‌شوند. اگرچه بدون اطلاع از نام‌های قدیم یک بیماری چون: سرسام، برسام، داء‌الفیل، داءالرقص، پیسی، دق، ذات‌الریه و ذات‌الجنب می‌توان به تخصص در علم پزشکی دست یافت، یادآوری نام‌های ادبی و اساطیری، حتی آن‌هایی که امروزه کاربرد عملی ندارند یا در جایی از تاریخ پزشکی فراموش شده‌اند، علم پزشکی را تلطیف کرده و به ما امکان می‌دهد علم و هنر را به هم پیوند دهیم. در این مقاله اپونیم‌های مربوط به علوم پزشکی در شاخه‌های آناتومی و بیوشیمی بر مبنای اسطوره مطالعه و بررسی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: اپونیم، اسطوره، پزشکی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی