Sadighi J, Nikravan Fard N, Hatami Z, Shamsi Gooshki E. The New Regulation on Establishment, Procedures, and Duties of the Research Ethics Committees in the Islamic Republic of Iran. IJMEHM 2020; 13 :484-489
صدیقی ژیلا، نیک‌روان فرد نازیلا، حاتمی زهرا، شمسی گوشکی احسان. معرفی دستورالعمل جدید نحوه‌ی تشکیل، روش کار و شرح وظایف کارگروه/کمیته‌های اخلاق در پژوهش در کشور جمهوری اسلامی ایران. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :484-489

1- مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده‌ی علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
2- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دبیرخانه‌ی کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی و گروه اخلاق پزشکی دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ دبیرخانه‌ی کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
چکیده:   (1955 مشاهده)
بیش از دو دهه از تشکیل کمیته‌های اخلاق در پژوهش در کشور می‌گذرد. معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با توجه به تجربه‌ی چندین‌ساله‌ی کمیته‌های اخلاق در پژوهش، اقدام به بازنگری دستورالعمل‌های قبلی و تدوین «دستورالعمل تشکیل، سطح‌بندی و شرح وظایف کمیته‌های اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی» کرد که در پی تصویب و ابلاغ این دستورالعمل در فروردین سال 1393، کمیته‌های اخلاق در پژوهش، در سه سطح ملی و دانشگاهی و سازمانی تشکیل شدند؛ ازاین‌رو، با پیگیری و همکاری وزارت بهداشت با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سال ۱۳۹۶ قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه‌ی آثار علمی، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و هیئت وزیران، آیین‌نامه‌ی اجرایی قانون مذکور را در سال ۱۳۹۸ تصویب کرد و کمیته‌های اخلاق در پژوهش در کشور، جایگاهی قانونی پیدا کردند. با توجه به گذشت چندین سال از ابلاغ دستورالعمل مذکور، برای به‌روزرسانی و تطبیق محتوای آن با قانون جدید، کمیته‌ی ملی اخلاق در پژوهش اقدام به بازنگری آن کرده و پس از کسب نظرات ذی‌نفعان و طی جلسات متعدد کارشناسی، دستورالعمل جدید تحت عنوان «دستورالعمل نحوه‌ی تشکیل، روش کار و شرح وظایف کارگروه/کمیته‌های اخلاق در پژوهش» تدوین شد و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در بهمن سال 1399 آن را ابلاغ کرد. ساختار کارگروه/کمیته‌های اخلاق در پژوهش در دستورالعمل جدید شامل «کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش»، «کارگروه اخلاق در پژوهش منطقه‌ای»، «کارگروه اخلاق در پژوهش مؤسسه»، «کمیته‌ی اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی» و «کمیته‌ی تخصصی» است. این مقاله به معرفی دستورالعمل جدید پرداخته است.
نوع مطالعه: سرمقاله | موضوع مقاله: اخلاق زیستی
دریافت: 1399/10/25 | پذیرش: 1399/1/1 | انتشار: 1399/1/1