Kiasalar M, Namazi H. Action Research: The National Medical Ethics Film and Photo Festival; an Experience Report. IJMEHM 2020; 13 :631-648
کیاسالار محمد، نمازی حمیدرضا. اقدام‌پژوهی جشنواره‌ی ملی فیلم و عکس اخلاق پزشکی؛ گزارش یک تجربه. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :631-648

1- دانشجوی دکتری تخصصی اخلاق پزشکی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استادیار گروه اخلاق پزشکی، دانشکده‌ی پزشکی، مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
جشنواره‌ی ملی فیلم و عکس اخلاق پزشکی، در بهمن 98، برگزار شد و با ثبت 487 اثر در سامانه‌ی جشنواره، به کار خود پایان داد. پس از بررسی همه‌ی آثار، در نهایت، هشتاد فیلم و 36 عکس‌ انتخاب شد و برای داوری نهایی در اختیار هیئت داوران قرار گرفت. مقاله‌ی حاضر، بر فیلم‌های این جشنواره متمرکز شده و کوشیده است با استفاده از روش اقدام‌پژوهی، به تبیین تجربه‌ی جذب، انتخاب و داوری فیلم‌ها، ازطریق طراحی و برگزاری جشنواره، بپردازد و هشتاد فیلم منتخب این جشنواره (پنجاه فیلم مستند، بیست فیلم کوتاه و ده فیلم جنبی) را از منظر اخلاق پزشکی، تحلیل کند. در این مسیر، از تطبیق موضوعی فیلم‌های منتخب با شانزده محوری که در متن فراخوان، به‌عنوان «موضوع‌های جشنواره»، اعلام شده بود، استفاده شده است. تفاوت نگاه فیلم‌سازان و پزشکان در زمینه‌ی اخلاق پزشکی، یکی از یافته‌های مشهود این گزارش است. این تفاوت، وقتی چشمگیرتر می‌شود که می‌بینیم مجموع فیلم‌های مرتبط با شانزده موضوعی که پزشکان در متن فراخوان گنجانده‌اند، یکی کمتر از مجموع فیلم‌هایی است که فیلم‌سازان، صرفاً، پیرامون هفت موضوع مغفول‌مانده در متن فراخوان ساخته‌ و به جشنواره تحویل داده‌اند. این مطالعه، همچنین، نشان می‌دهد دوربین سینماگران در حوزه‌ی اخلاق پزشکی، عمدتاً، بر تعهد حرفه‌مندان و آسیب‌پذیری بیماران تمرکز می‌کند. از سوی دیگر،‌ با توجه به تعدد و تنوع فیلم‌هایی که در این جشنواره گردآوری شده است، می‌توان یکی دیگر از یافته‌های این اقدام‌پژوهی را امکان استفاده از فیلم‌های کوتاه و مستند، برای آموزش برخی مفاهیم اخلاق پزشکی به فراگیران طب، دانست.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1399/6/19 | پذیرش: 1399/11/26 | انتشار: 1399/1/1