Karimi Z, Binshifar F, Alizadeh Dill K. Sickness Assessment of Abbasid Caliphs and Their Causes of Death. IJMEHM 2020; 13 :418-430
کریمی زینب، بینشی‌فر فاطمه، علیزاده دیل خدیجه. بیماری‌شناسی خلفای عباسی و علل مرگ آنان. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :418-430

1- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، بخش تاریخ، دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام، بخش تاریخ، دنشکده ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، بخش تاریخ، دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1994 مشاهده)
با وجود اوج ترقی دانش پزشکی در دوره‌ی عباسیان، حضور خاندان‌های طبیبِ معروف در دربار، ترجمه و تألیف آثار طبی‌ و توجه به امر تغذیه و بهداشت در دربار خلفا، توقع عمر طولانی و باکیفیت برای خلفای عباسی ایجاد می‌شده؛ اما علی‌رغم همه‌ی این امکانات، خلفا از آن بهره‌ای چندان نبرده‌اند و اگر در جنگ کشته نشده‌اند، بر اثر بیماری و آن ‌هم، در سن جوانی یا میان‌سالی درگذشته‌اند. این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و به روش توصیفی‌تحلیلی صورت گرفته است. براساس یافته‌ها، نیاز مبرم خلفای عباسی به امر «درمان»، سبب شده بود طبیبان با بهره‌مندی فراوان از مال و ثروت و حتی قدرت، در دربار خلفا حضور داشته باشند؛ اما سبک زندگی ناموجه در خوش‌گذرانی و صرف وقت زیاد در حرم‌سرا منجر به ابتلای برخی از خلفای عباسی در سنین جوانی و یا نابهنگام به برخی بیماری‌های صعب­­العلاج یا لاعلاج می­گشت که باعث مرگ زودرس آنان می­شد. در نهایت، باید گفت از میان ۳۷ خلیفه‌ی عباسی، سی تن از آنان، در جنگ و درگیری‌های داخلی یا خارجی، کشته ‌شده‌ و تعداد باقی‌مانده با وجود برقراری نظام منسجم سلامت و درمان و دراختیارداشتن همه‌ی امکانات پزشکی عصر خود، بر اثر بیماری درگذشته‌اند؛ لذا، علی‌رغم فراهم‌بودن امکانات درمانی و طبی برای خلفای عباسی، سبک زندگی نادرست و سرشار از افراط در خوش‌گذرانی، سبب بیمارشدن و نهایتاً، فوت آنان شده است.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1399/2/18 | پذیرش: 1399/5/18 | انتشار: 1399/1/1