Sharifi M N, Salari P. Ethical Considerations in Respecting Patient's Autonomy and Right to Refuse Treatment: A case Report. IJMEHM 2020; 13 :490-503
شریفی محمد نادر، سالاری پونه. ملاحظات اخلاقی در احترام به استقلال بیمار و حق امتناع از درمان؛ گزارش موردی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :490-503

1- دانشجوی دکترای تخصصی اخلاق پزشکی،‌ مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، ‌دانشگاه علوم پزشکی تهران،‌ تهران، ‌ایران
2- ‌دانشیار،‌‌ مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، ‌دانشگاه علوم پزشکی تهران، ‌تهران، ‌ایران
یکی از موقعیت‌های چالش‌برانگیز در اقدامات درمانی، زمانی است که بیمار، به‌طور جدی و مصرّانه، از درما‌ن‌های مدِّنظر پزشکان معالج، امتناع می‌کند. امتناع از درمان، به شرط آگاهانه‌بودن، حق بیمار است؛ اما اینکه چنین حقی تکلیفی اخلاقی را هم متوجه پزشک معالج می‌کند یا خیر، مسأله‌ای است که در این مقاله، به‌صورت موردی، در بیماری با تشخیص لوپوس سیستمیک، درباره‌ی آن بحث می‌شود. در این مقاله سعی شده است بر ملاحظات اخلاقی در اخذ رضایت آگاهانه، با وجود امتناع بیمار از درمان، مروری اجمالی شود. در این گزارش، با توجه به سن بیمار، این‌گونه می‌توان نتیجه گرفت که هرچند بیمار ظرفیت تصمیم‌گیری دارد، ازآنجاکه سن او کمتر از سن قانونی است و صلاحیت تصمیم‌گیری ندارد، نمی‌توان امتناع او را از درمان پذیرفت و باید بر اساس مصالح عالیه‌ی او و با کسب نظر قیم قانونی واجد صلاحیت، دراین خصوص، با درنظرگرفتن جوانب علمی تصمیم‌گیری کرد.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1398/10/28 | پذیرش: 1399/9/16 | انتشار: 1399/1/1