Rashnopour F, PourMohammadi Amlashi N. A new look at the importance and position of Syrian and Nestorian physicians in Jundishapur in Islamic civilization (A case study of the Bakhtishoo, Masouyeh and Maserjuyeh families). IJMEHM 2020; 13 :100-115
رشنوپور فرهاد، پورمحمدی املشی نصرالله. نگاهی نو به اهمیت و جایگاه پزشکان سریانی- ‌نسطوری جندی‌شاپور در تمدن اسلامی (مطالعه‌ی موردی خاندان‌های بختیشوع، ماسویه و ماسرجویه). اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1399; 13 () :100-115

1- دانشجوی دکتری تاریخ ایران دوران اسلام، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
2- دانشیار گروه تاریخ، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
جندی‌شاپور در عهد شاپور ساسانی برای اسکان اسرای رومی بنا شد و مدرسه‌ای علمی خصوصاً در زمینه‌ی پزشکی در آن پدید آمد. هویت شهری و علمی جندی‌شاپور با سه مفهوم دانش پزشکی، زبان سریانی و مسیحیان نسطوری پیوند خورده است. در این پژوهش، نحوه‌ی استقرار سریانی‌نسطوریان در جندی‌شاپور و همچنین جایگاه ممتاز این پزشکان در شکوفایی تمدن اسلامی، واکاوی و بازشناسی شده است؛ از این‌رو، موضوع پژوهش، به روش توصیفی‌تحلیلی و با اتکا به منابع کتابخانه‌ای تبیین و برجسته شده است. بعد از ظهور اسلام و فتح ایران، نخبگان پزشکی سریانی‌نسطوری جندی‌شاپور، به‌خصوص خاندان‌های بختیشوع و ماسویه و ماسرجویه، سنت‌های پزشکی ملل مختلف را تلفیق و سنت ترجمه‌ی متون پزشکی از یونانی به زبان‌های دیگر را در بیمارستان جندی‌شاپور حفظ کردند. با به‌ خدمت‌ گرفته‌ شدن افراد برجسته‌ی این دودمان‌ها در دستگاه خلافت عباسی بغداد، سرمایه‌های انسانی، دستاوردهای دانشگاهی و بالینی و نتایج قرن‌ها تجربه‌ی مرکز طبی بیمارستان جندی‌شاپور در تألیف و ترجمه‌ی متون پزشکی، به وسیله‌ی ایشان به تمدن اسلامی انتقال داده شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1398/7/12 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/1/1