Etemaad J, Jowkar B, Dabbagh H. Regulation of Moral Emotion: Implication and Explication of a New Conceptualization for Understanding Role of Emotions in Morality. IJMEHM 2019; 12 :171-182
اعتماد جلیل، جوکار بهرام، دباغ حسین. نظم‌بخشی هیجان اخلاقی؛ دلالت و تدقیق یک مفهوم‌سازی نو برای فهم نقش هیجانات در اخلاق. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1398; 12 () :171-182

1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی تربیتی، دانشکده‌ی علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- استاد روان‌شناسی تربیتی، دانشکده‌ی علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- استادیار فلسفه و روان‌شناسی اخلاق، مؤسسه‌ی آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
چیستی هیجان‌های اخلاقی، کارکرد این هیجان‌ها، چگونگی تغییر و تجربه‌ی آن‌ها و نسبت آن با قضاوت‌ اخلاقی و کنش‌های اخلاقی، از جمله مهم‌ترین مسائل روبه‌روی پژوهش‌های روان‌شناسی اخلاق و تربیت اخلاقی است. کاوش مفهومی و نظری در ترکیب زبانی «نظم‌بخشی هیجان اخلاقی» و تعیین امکان و حدود و ثغور مفهومی و معنای آن، از طریق تمرکز بر دلالت‌ها، نظریه‌ها و پژوهش‌های پیرامون هیجان‌های اخلاقی و هیجان و نظم‌بخشی هیجانی، مسأله‌ی پژوهش حاضر است. در راستای مفهوم‌سازی نظم‌بخشی هیجان اخلاقی و روشن‌سازی مصادیق آن، از روش تحلیل اسنادی و ارزیابی تأملی دلالت‌های تحقیقات پیشین استفاده شد. این گام‌ها شامل انتخاب موضوع، تعیین اهداف و سؤالات، بررسی‌های اکتشافی و پیشینه‌ی پژوهش، انتخاب رویکرد نظری، جمع‌آوری منابع و تکنیک‌های بررسی آن و همچنین، پردازش، نگارش و گزارش پژوهش، می‌شد. نتایج نشان داد بر مبنای تحلیل‌های انجام‌شده و دلالت‌های نظری و پژوهشی موجود، مفهوم نظم‌بخشی هیجان اخلاقی، دارای معنا و مدلول روشن است و می‌تواند تحقیقات در زمینه‌ی روان‌شناسی اخلاق را منسجم‌تر کند و از طریق یکپارچه‌سازی فهم فرایند نظم‌بخشی هیجانی خاص حیطه‌ی اخلاق، افقی تازه پیش روی پژوهش‌ها و عمل قرار دهد.

دریافت: 1398/2/29 | پذیرش: 1398/4/17 | انتشار: 1397/12/24