Roosta J, Pourmehdizadeh S. Analysis of the Actions of Qutlugh Terken (Kermanid Queen), in Order to Improve Medicine in Kerman (From 655 to 681 A.H.) . IJMEHM 2018; 11 :80-89
روستا جمشید، پورمهدی‌زاده سحر. واکاوی اقدامات قُتلغ‌ترکان، برای احیای پزشکی کرمان (از ۶۵۵ تا ۶۸۱ قمری). اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1397; 11 () :80-89

1- عضو هیأت علمی گروه تاریخ، دانشگاه شهیدباهنر کرمان، کرمان، ایران.
2- کارشناسارشد تاریخ ایران دوره ی اسلامی، دانشگاه شهیدباهنر کرمان، کرمان، ایران
با تأملی در تاریخ حکومت قراختائیان کرمان (از ۶۱۹تا۷۰۴ق/ ۱۲۲۳تا۱۳۰۵م) می‌توان دریافت که هم‌زمان با حاکمیت این سلسله، برخی از بانوان قراختائی، با کاردانی و لیاقت وارد عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی شده و حتی بر تخت حکومت کرمان نیز تکیه زده‌اند. ازجمله‌ی این بانوان می‌توان به قتلغ‌تَرکان (ترکان‌خاتون) اشاره کرد که بیش از چهل سال، به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در کار حکومت کرمان دخالت داشته است. پژوهش حاضر با کاربرد روش استدلال و منطق تاریخی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای بر آن است تا ضمن معرفی کوتاه حکومت قراختاییان کرمان و به‌ویژه ترکان‌خاتون قراختایی، اقدامات این ملکه را در راستای احیای پزشکی کرمان و احقاق حقوق بیماران واکاوی کند. از همین رو، پرسش اصلی این نوشتار عبارت است از: اقدامات ترکان‌خاتون قراختایی در راستای ارتقای وضعیت پزشکی کرمان و رسیدگی بیشتر به حقوق بیماران، چه بود؟ ازجمله نتایج پژوهش حاضر آن است که ترکان‌خاتون، نه‌تنها به ساخت بیمارستان در کرمان پرداخت و آن را با بهترین امکانات روز، مجهز ساخت، بلکه حدود هشتصد سال پیش، با احداث مدرسه‌ای پیشرفته، به تربیت نسلی جدید از اندیشمندان حوزه‌های مختلف و از آن جمله پزشکان، پرداخت.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1397/3/3 | پذیرش: 1397/6/12 | انتشار: 1397/1/26