دوره 9، شماره 4 - ( آبان ماه 1395 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 29-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Joodaki B, Sadeghi M, Ghani K, Mirzaie M. Physician-assisted suicide: ethical, jurisprudence and legal issues. IJMEHM 2016; 9 (4) :14-29
جودکی بهزاد، صادقی محسن، غنی کیوان، میرزایی محمد. خودکشی با مساعدت پزشک از منظر اخلاق، فقه و حقوق. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1395; 9 (4) :14-29

1- دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
2- دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، keyvan.ghani@gmail.com

یکی از مسائل مهم در حوزه اخلاق پزشکی مسأله خودکشی با مساعدت پزشک می‌باشد، به گونه‌ای که حق مرگ یا چگونه مردن در این حوزه اهمیت زیادی پیدا کرده است. خودکشی با کمک پزشک از جمله اقسام اتانازی می‌باشد که برای پایان دادن به درد و رنج تحمل ناپذیر، درخواست می‌شود. این مسأله از دیدگاه اخلاقی چالش برانگیز است به گونه‌ای که این اختلاف عقاید در اندیشه متفکران اخلاقی و حقوقی به وضوح نمایان و حتی مبنای قانون گذاری در برخی از کشورها قرار گرفته است. با بررسی نظرات مختلف به نظر می رسد هر چند یکی از چهار اصل اخلاق پزشکی، احترام به تصمیم بیمار از سوی پزشک می باشد و پزشک باید بر اساس این اصل به خواسته بیمار احترام بگذارد؛ اما از منظر اکثر اخلاقیون و از دیدگاه حقوق دانان، خودکشی با کمک پزشک، غیر اخلاقی و جرم می باشد. باید اذعان داشت که مبنای اصلی نظرات موافقان و مخالفان این امر به تفاسیر ایشان از اصل کرامت بر می‌گردد و این تفاوت دیدگاه با ارجاع به مبادی عقلی و شرعی و ارائه قرائت همسان از اصل کرامت بر این اساس قابل رفع است که خودکشی مساعدت شده، مخالف کرامت ذاتی انسان و حفظ حق حیات است، مگر در مواردی که لزوماً در راستای مصالح ارجح و اساسی قابل توجیه عقلی، شرعی و قانونی باشد.

واژه‌های کلیدی: اتانازی، اخلاق، بیمار، پزشک، مرگ آسان
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: حقوق پزشکی