دوره 9، شماره 5 - ( دی ماه 1395 )                   جلد 9 شماره 5 صفحات 24-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kavyani Pooya H. The Impact of Iranians on Chinese Medical Beliefs via Religions. IJMEHM 2017; 9 (5) :13-24
کاویانی پویا حمید. بررسی نقش و تاثیر ایرانیان بر باورهای پزشکی چینیان از طریق برخی ادیان. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1395; 9 (5) :13-24

گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، kavyani@uk.ac.ir

مدارک باستانشناسی و اسناد مختلف تاریخی نشانگر آن است که چینیان آگاهی مسلمی از سرزمین‌های فراسوی کوه‌های باختر و به‌ویژه ایران داشته‌اند و برای ایران‌زمین به‌دلیل قرارگرفتن در یک موقعیت استراتژیک، به‌عنوان پل ارتباطی چین و ملل غربی، جایگاه خاص و معتبری را قائل بوده‌اند. زیرا افزون بر کالاها و محصولاتی که از طریق ایران به شرق وارد می‌شد، برخی دستاوردهای علمی و حتی مفاهیم دینی از طریق قلمرو ایران و ایرانیان به چین منتقل می‌شد. بدین‌سان و با توجه به این نقش سوق‌الجیشی ایران باید اندیشید که ایرانیان چه سهمی در انتقال برخی ادیان ایرانی و انیرانی به چین برعهده داشتند؟ و مهم‌تر این‌که پیروان و آموزه‌های این ادیان در انتقال دستاوردهای طبی و تبادلات سنت‌های پزشکی و دارویی ایرانیان به چین چه نقش و عملکردی را ایفا کردند؟ با بررسی منابع کتابخانه‌ای و یافته‌های باستان‌شناسی و با رویکردی توصیفی- تحلیلی می‌توان بدین نکته دست یافت که تبادلات گسترده‌ی تجاری بین ایران و چین، موجب انتقال آموزه‌های دینی از ایران به شرق شده و در این بین ایرانیان به‌عنوان دارندگان ادیان ایرانی (مزدیسنی و مانوی) و مبلغان برخی ادیان انیرانی (مسیحی و کلیمی)، هم زمینه‌ساز رسوخ و شیوع ادیان مهمی در چین بودند و هم‌ موجب انتقال دستاوردهای پزشکی، دارویی و باورهای بهداشتی به چین شدند و در اعتلای پزشکی چینی نقش مهمی داشتند.

واژه‌های کلیدی: ایران و چین، مانی، مزدیسنی، پزشکی، مسیحی
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی