جلد 10 - سال 1396                   جلد 10 - سال 1396 صفحات 220-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alamolhoda S M H, Imani Khoshkho M R, Motavasel M, Motaharynia M. Role of the Mother in the Health of Her Child from Environmental, Genetic and Epigenetic Perspectives in the Islamic Sources and Modern Science. IJMEHM 2017; 10 :211-220
علم‌الهدی سیدمحمدحسن، ایمانی خوشخو محمدرسول، متوسل محمود، مطهری‌نیا‌ محمود. بررسی نقش مادر در سلامت فرزند از جنبه‌ی محیط، ژنتیک و اپی ژنتیک در منابع اسلامی و علوم جدید . اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1396; 10 () :211-220

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، : alamolhoda@tums.ac.ir
2- دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سلامت حیطه‌ای گسترده‌تر از سلامت تن را شامل می‌شود و سلامت روح، روان و شخصیت اجتماعی را نیز در بر می‌گیرد. اثبات شده است که والدین نه‌تنها منتقل‌کننده‌ی صفات ژنتیکی به فرزندان هستند، بلکه ملکات اخلاقی و صفات اکتسابی را نیز به‌صورت اپی‌ژنتیکی به فرزندان منتقل می‌کنند. همین امر، مسئولیت والدین و خصوصاً، مادران را مضاعف می‌کند. در متون اسلامی، سفارش‌هایی درخصوص انتخاب همسر و نیز آداب مربوط به انعقاد نطفه و زمان بارداری یافت می‌شود که امروزه می‌توان آن‌ها را از عوامل اپی‌ژنتیکی در شکل‌دهی شخصیت کودک به ‌شمار آورد. پرهیز از ازدواج با زنان بدخلق، یاد خدا هنگام انعقاد نطفه و پرهیز از انجام نکاح در زمان‌ها، مکان‌ها و حالت‌های خاص که تأثیری منفی بر روح و روان می‌گذارد، ازجمله‌ی این عوامل است. اگرچه با معیارهای امور تجربی نمی‌توان این عوامل را سنجید، تأثیر آن‌ها بر سلامت جنین به روش خاص خود بررسی‌شدنی است. چگونگی نقش مادر بر سلامت فرزند، از جنبه‌ی محیط، ژنتیک و اپی‌ژنتیک، پرسشی است که نگارندگان مقاله، کوشیده‌اند با پژوهش در منابع اسلامی و علوم جدید، به آن پاسخ دهند.
نوع مطالعه: دیدگاه | موضوع مقاله: اخلاق در پژوهش
دریافت: 1394/11/21 | پذیرش: 1396/11/14 | انتشار: 1396/12/26