دوره 8، شماره 6 - ( اسفند ماه 1394 )                   جلد 8 شماره 6 صفحات 44-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saghafi M. Najm al-Mulk and the evolution of geography and astronomical calendars during the Qajar era. IJMEHM 2016; 8 (6) :34-44
ثقفی مریم. عبدالغفار نجم‌الملک و تحول جغرافیا و تقویم‌های نجومی با تکیه بر کاربرد آن‌ها در طب درعهد قاجار. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1394; 8 (6) :34-44

دانشگاه تهران، تهران، ایران ، m.saghafi@ut.ac.ir

جغرافیا و نجوم از جمله کهن­ترین و متداول­ترین علوم سنتی به‌شمار می­آیند که از قدیم­ترین دوران تا روزگار معاصر تداوم یافته و پیوستگی آن­ها با دانش طب همواره مورد توجه بوده است. این پیوستگی در نجوم، مشتمل بر تقویم­های نجومی و پیش­بینی زمان سعد و نحس برای درمان بیماری­ها و در بستر جغرافیایی، شامل ارتباط سلامت و بیماری انسان با عوامل محیطی بوده است که در گذر زمان رو ­­به ­تکامل نهاد و به صورت شاخه جغرافیای پزشکی نمود یافت.

در جستار حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با به­کارگیری متون تاریخی و تقویم­های نجومی، نقش عبدالغفار نجم‌الملک، منجم­باشی دربار ناصری و معلم جغرافیا و نجوم مدرن دارالفنون در تحول علوم مذکور مورد ارزیابی قرار می­گیرد. مقاله حاضر ضمن پاسخ­گفتن به این مساله، می­کوشد تا علل توفیق نجم­الملک در تحول دانش جغرافیا و عدم موفقیت وی در دگرگون‌سازی تقویم­های سنتی عهد قاجار را بررسی کند.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1394/10/26 | پذیرش: 1394/12/15 | انتشار: 1394/12/19