دوره 8، شماره 1 - ( اردیبهشت ماه 1394 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 89-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zirak M, Ghafourifard M, Aghajanloo A, Haririan H. Respect for patient privacy in the teaching hospitals of Zanjan. IJMEHM 2015; 8 (1) :79-89
زیرک محمد، غفوری فرد منصور، آقاجانلو علی، حریریان حمیدرضا. بررسی میزان رعایت حریم خصوصی بیماران بستری در بیمارستان‌های آموزشی درمانی شهر زنجان. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1394; 8 (1) :79-89

1- دانشکده پرستاری و مامایی؛ دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- دانشکده پرستاری و مامایی؛ دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، m.ghafori@yahoo.com
3- گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری مامایی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان

از جمله عوامل مهم در ایجاد رضایت خاطر بیماران بستری، احترام به حریم خصوصی بیماران است که رعایت آن باعث تسریع در بهبودی آن‌ها شده و دوران بستری را کاهش می‌دهد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت حریم بیماران در بیمارستان‌های آموزشی درمانی شهر زنجان در سال 1390 انجام شده است. در این پژوهش توصیفی مقطعی تعداد 256 نفر از بیماران بستری بر اساس نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب و پرسشنامه را تکمیل کردند. پرسشنامه مشتمل بر دو بخش بود که در بخش اول مشخصات فردی، در بخش دوم جنبه‌های مختلف حریم جسمی و فیزیکی مورد سنجش قرار گرفت. داده‌ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که بیش‌ترین نسبت نمونه‌ها (2/76 درصد)، از منشور حقوق بیماران اطلاع نداشتند. بر اساس یافته‌ها، قلمرو جسمی و فیزیکی بیماران در اغلب اوقات (2/49 درصد) رعایت شده است. با این وجود، بیش‌ترین نسبت نمونه‌ها (3/56 درصد) اعلام کردند که پرسنل بخش در هنگام معاینه یا انجام مراقبت هرگز در اطراف تخت پرده نمی کشند. میانگین احترام به حریم بیماران در افراد مجرد (14±23/51) کم‌تر از افراد متأهل (13±88/58) بود (035/0=P). بر اساس این مطالعه اکثر بیماران از حقوق بیمار آگاهی نداشتند و برخی از معیار‌های حریم فیزیکی رعایت نشده بود. بنابراین، توجه بیش‌تر مسؤولین جهت برنامه‌ریزی اصولی برای رعایت حریم بیماران در تمامی زمینه‌های درمانی و آموزشی ضروری به‌نظر می‌رسد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1394/2/16 | پذیرش: 1394/2/16 | انتشار: 1394/2/16