دوره 7، شماره 3 - ( شهریور ماه 1393 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 57-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baloochi Beydokhti T, Tolide-ie H, Fathi A, Hoseini M, Gohari Bahari S. Relationship between religious orientation and moral sensitivity in the decision making process among nurses. IJMEHM 2014; 7 (3) :48-57
بلوچی بیدختی طاهره، تولیده‌ای حمیدرضا، فتحی علی، حسینی مهدی، گوهری بهاری صدیقه. بررسی ارتباط بین جهت‌گیری مذهبی و حساسیت اخلاقی در تصمیم‌گیری پرستاران. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1393; 7 (3) :48-57

1- گروه پرستاری داخلی و جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد
2- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، dr.mahdihossaine@yahoo.com
تصمیم‌گیری برای مددجویان حین ارائه‌ی خدمات بالینی از مسائل مهم پرستاران در انجام وظایف است. مذهب یکی از عوامل اخلاقی تأثیر‌گذار بر عملکرد و تصمیم‌گیری پرستاران است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین جهت‌گیری مذهبی و حساسیت اخلاقی در تصمیم‌گیری پرستاران است. در این مطالعه‌ی تحلیلی- مقطعی ، تعداد 170 نفر از پرستاران بیمارستان‌های شهرستان گناباد به روش سرشماری انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های جهت‌گیری مذهبی Allport و حساسیت اخلاقی در تصمیم‌گیری جمع‌آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 16 استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین جهت‌گیری مذهبی درونی 65/4±39/36 ، میانگین جهت‌گیری مذهبی بیرونی 89/6±77/33 و میانگین مربوط به حساسیت اخلاقی1/14±21/ 159 است. آزمون آماری همبستگی پیرسون نشان داد که جهت‌گیری مذهبی درونی با حساسیت اخلاقی رابطه‌ی مستقیم و معنی‌داری دارد (17/0r=، 01/0P=)؛ ولی جهت‌گیری مذهبی بیرونی با حساسیت اخلاقی رابطه‌ی معنی‌داری ندارد (01/0- r=، 86/0P=).با توجه به یافته‌های این پژوهش مبنی بر ارتباط بین جهت‌گیری معنوی درونی و حساسیت اخلاقی در تصمیم‌گیری و اهمیت پیامد‌های اعتقادی پرستاران، آشناسازی بیش‌تر این قشر تأثیرگذار بر سلامت جامعه با اخلاق و معنویت از طرف مسؤولان برنامه‌ریز ضروری به‌نظر می‌رسد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1393/6/24 | پذیرش: 1393/6/24 | انتشار: 1393/6/24