دوره 7، شماره 2 - ( تیر ماه 1393 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 26-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafarey A A, Alian Aminabadi F, Hossein Hashemi Z. Favaed-al-Afzalieh: a treatise on medicine and its standing in the Safavid era. IJMEHM 2014; 7 (2) :13-26
جعفری علی اکبر، علیان امین‌آبادی فاطمه، حسین هاشمی دهقی زهرا. رساله‌ی طبی «فواید الافضلیه» و جایگاه آن در پزشکی دوره‌ی صفویه. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1393; 7 (2) :13-26

1- گروه تاریخ دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان ، hashemizahra30@yahoo.com
2- دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان
3- گروه تاریخ دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان
علی افضل قاطع قزوینی از پزشکان حاذق و دانشمند دوره‌ی صفویه است که در بررسی تاریخ پزشکی آن دوره، کم‌ترین توجه به شخصیت و فعالیت‌های پزشکی او شده است. در مجموعه آثار قزوینی، سه اثر علمی در حوزه‌ی طبی وجود دارد که می‌تواند در بررسی تاریخ پزشکی صفویه مورد توجه قرار گیرد.بر این اساس، مقاله‌ی حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی زندگی علی افضل قزوینی، رساله‌ی فواید الافضلیه را معرفی می‌کند. این رساله، دائره‌المعارفی است حاوی مطالب متنوع و لازم برای پزشکان دوره صفوی که آن‌ها را از مراجعه به دیگر منابع بی‌نیاز می کرده است. بر این اساس، مهم‌ترین سؤال پژوهش این است که: رساله‌ی طبی فواید الافضلیه دارای چه مشخصات و ویژگی‌هایی است که آن را به‌عنوان اثری مهم در پزشکی دوره‌ی صفویه قرار می‌دهد؟ بررسی زندگی علی افضل قزوینی و واکاوی محتوای رساله‌ی فواید الافضلیه نشان می‌دهد این رساله، حجیم‌ترین رساله‌ی پزشکی عصر صفوی است که حاوی اطلاعات ضروری مورد نیاز پزشکان بوده است. لذا برای بررسی پزشکی دوره‌ی صفویه توجه به رساله‌ی طبی فواید الافضلیه بسیار ضروری است.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تاریخ پزشکی
دریافت: 1393/4/8 | پذیرش: 1393/4/8 | انتشار: 1393/4/8