دوره 7، شماره 1 - ( اردیبهشت ماه 1393 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 21-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azmand S, Mahmoudian F. Ethical analysis of physicians' participation in the legal punishment of convicts. IJMEHM 2014; 7 (1) :12-21
آزمند سجاد، محمودیان فرزاد. بررسی اخلاقی مشارکت پزشک در اجرای مجازات‌های قانونی محکومان. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1393; 7 (1) :12-21

1- دانشجوی دکترای تخصصی اخلاق پزشکی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، azmands@yahoo.com
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
حضور پزشک در عرصه‌های مختلف اجتماع همواره با ملاحظات اخلاقی و حقوقی همراه بوده است. مشارکت پزشک در اجرای مجازات‌های قانونی محکومین، یکی از این عرصه‌هاست که در ارتباط با آن دیدگاه‌های متفاوتی مطرح شده است. در تاریخ پزشکی جهان، همواره پزشکان و فعالین حرفه پزشکی به‌صورت‌های مختلف در اجرای مجازات‌های قانونی مشارکت داشته‌اند اما بعد از ابداع روش تزریق مرگبار، پزشک و علم پزشکی به‌صورت مستقیم در این فرایند دخیل شده‌اند. بعد از ورود مستقیم پزشک به این عرصه موافقان و مخالفان متعددی با ارائه‌ی ادله‌ی مختلف در باب اخلاقی یا غیراخلاقی بودن مشارکت او در اجرای مجازات‌ها اظهار‌نظر کرده‌اند. هم‌چنین، سازمان‌های مرتبط با حرفه‌ی پزشکی نسبت به مشارکت پزشک در اجرای مجازات‌های قانونی اعلام نظر کرده‌اند. در جمهوری اسلامی ایران نیز اگر چه بر اساس قانون مجازات اسلامی و آیین‌نامه‌ی اجرایی این قانون، حضور پزشک در اجرای مجازات مجرمان الزامی است اما در اجرای مستقیم مجازات نقشی ایفا نمی‌کند. در این مقاله با بررسی مهم‌ترین دلایل مخالفان و موافقان به‌عنوان پیشینه‌ی بحث، به بررسی نقش دقیق پزشک در اجرای مجازات قصاص و تحلیل اخلاقی بودن این نقش می‌پردازیم.
دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9