دوره 7، شماره 1 - ( اردیبهشت ماه 1393 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 76-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golafrooz M, Sadeghi H, Ghaedi F, Tabarraei Y, Keighobadi F, Keighobadi F. Managerial and moral obstacles in reporting nursing errors: nurses’ view point. IJMEHM 2014; 7 (1) :65-76
گل‌افروز مهدی، صادقی هاجر، قائدی فاطمه، تبرایی یاسر، کیقبادی فریبا، کیقبادی فرزانه. بررسی دیدگاه پرستاران در مورد موانع مدیریتی و اخلاقی گزارش خطاهای کاری پرستاری. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1393; 7 (1) :65-76

1- دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
2- دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار ، haj. sadeghi@yahoo.com
3- مدرس دانشگاه علوم پزشکی قم
4- مربی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
5- عضو فعال کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
با وجود این‌که خطا در عرصه‌ی ارائه‌ی خدمات سلامت، پدیده‌ای آسیب‌رسان و در بعضی مواقع غیر قابل جبران می‌باشد، هیچ‌یک از افراد ارائه‌کننده‌ی خدمات بهداشتی از ارتکاب خطا مبرا نیستند. از آنجایی که هدف غایی حرفه‌ی پرستاری تأمین بهبودی و سلامت بشریت است، ضرورت گزارش دادن خطاهای کاری جهت تحقق اهداف پرستاری مشخص می‌شود. اما موانع متعددی بر سر گزارش‌دهی خطاهای پرستاری وجود دارد که باید به شناسایی و رفع آن‌ها پرداخت. لذا این مطالعه با هدف بررسی موانع مدیریتی و اخلاقی گزارش خطای کاری پرستاران، از دیدگاه آن‌ها انجام گرفت.در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی 201 پرستار شاغل در بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهر سبزوار با روش نمونه‌گیری در دسترس شرکت داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه‌ای دو قسمتی شامل مشخصات فردی و پرسشنامه‌ی پژوهشگر ساخته موانع مدیریتی و اخلاقی به ترتیب با 13 و 27 سؤال بود. شاخص اعتبار محتوا و پایایی ابزار با روش همسانی درونی (80=α) و آزمون مجدد (84/0= r) اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داد‌ه‌ها با استفاده از SPSS نسخه‌ی 18 و با آزمون‌های آماری توصیفی (فراوانی) و استنباطی (اسپیرمن) انجام شد. نتایج نشان داد که مهم‌ترین مانع مدیریتی گزارش خطای پرستاری از دیدگاه آنان، به خطر افتادن موقعیت شغلی با 3/46 درصد و مهم‌ترین مانع اخلاقی، عدم حمایت پزشک از پرستار مرتکب اشتباه با 2/55 درصد بود. احساس ناامنی در حیطه شغلی و ارتباطی به‌ویژه در ارتباط با پزشکان، می‌تواند تهدیدی برای گزارش خطاها و آسیب‌پذیری بیش‌تر سیستم مراقبتی از بیمار شود. لذا باید تدابیر مدیریتی و اخلاقی مناسبی در این راستا اتخاذ شود.
دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/2/9 | انتشار: 1393/2/9