دوره 6، شماره 1 - ( فروردین ماه 1392 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 73-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

ameri M, Safavi Bayat Z, Ashktorab T, Kavoosi A, Vaezi A. Moral distress: evaluating nurses’ experiences. IJMEHM 2013; 6 (1) :64-73
عامری ملیحه، صفوی بیات زهرا، اشک تراب طاهره، کاووسی امیر، واعظی عاطفه. بررسی تنش اخلاقی و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1392; 6 (1) :64-73

1- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران ، m.ameri64@yahoo.com
2- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
5- عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
چکیده:   (12096 مشاهده)
پرستاران در محیط کاری خود با مسائل اخلاقی گوناگونی روبه‌رو هستند. تنش اخلاقی نیز یکی از این مسائل است که هویت و یکپارچگی پرستار به‌عنوان موجود متعهد به اخلاق را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این پژوهش با هدف تعیین تنش اخلاقی و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی بیمارستان‌های آموزشی شهر تهران در سال 1390 انجام شد. این مطالعه‌ی توصیفی بر روی کلیه‌ی پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی بیمارستان‌های شهر تهران که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند انجام پذیرفت. جهت گردآوری داده‌ها، پرسشنامه‌ی اطلاعات جمعیت‌شناسی، مقیاس تنش اخلاقی بازنگری شده و پرسشنامه‌ی بررسی عوامل مرتبط با تنش اخلاقی از دیدگاه پرستاران مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد میزان تنش اخلاقی پرستاران بخش انکولوژی زیاد بود. بیش‌ترین تنش اخلاقی در موقعیت‌های چشم‌پوشی از عدم دریافت رضایت آگاهانه از بیمار و انجام درمان و آزمایش‌های غیرضروری در مراحل آخر حیات بیماران بنا به‌دستور پزشک بود. همبستگی آماری معنی‌دار بین سن، سابقه‌ی کار در بخش انکولوژی و وضعیت استخدام با شدت تنش اخلاقی یافت شد. از دیدگاه پرستاران مورد مطالعه عوامل سازمانی از جمله حمایت از جانب مدیران، استقلال حرفه‌ای پرستار و داشتن شرح وظایف مشخص از بالاترین عوامل مؤثر بر تنش اخلاقی محسوب می‌شود. پرستاران شاغل در بخش انکولوژی به‌طور دائم با موقعیت‌های بالینی همراه با تنش اخلاقی بالا روبه‌رو می‌شوند. بنابراین، ارائه­ی راهکارهایی برای مقابله با تنش اخلاقی در این محیط‌ها ضروری به‌نظر می‌رسد.
دریافت: 1392/3/31 | پذیرش: 1392/4/15 | انتشار: 1392/4/15