دوره 3، شماره 2 - ( فروردین ماه 1389 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 59-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lotfi A. Anatomy: views of Islamic jurisprudence. IJMEHM 2010; 3 (2) :32-59
لطفی اسداله. حکم تشریح از دیدگاه فقه اسلامی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1389; 3 (2) :32-59

گروه فقه و حقوق دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) ، admin@dr-lotfi.com
یکی از موضوعات پزشکی که به لحاظ جواز یا عدم جواز شرعی آن به علم فقه ارتباط دارد، تشریح جسد میت برای آموزش‌های پزشکی است. از نظر فقه اسلامی به‌طور کلی تعلیم و تعلم علوم و فنون، از جمله علوم پزشکی، واجب کفایی است. امروزه، مسأله‌ی تشریح جسد میت هم از مقدمات علم طب محسوب می‌شود که آن هم از باب مقدمه‌ی واجب، واجب است؛ اما از نظر اسلام، فرد مسلمانی که فوت نموده مانند فرد زنده قابل احترام بوده و بی‌احترامی به او و هتک حرمت او حرام و ممنوع است. حال، این سؤال وجود دارد که آیا می‌شود هم به پیشرفت پزشکی و رشد و گسترش علوم مربوط به آن در جامعه‌ی اسلامی توجه کرد و هم احترام مؤمن را نگه داشت و دچار هتک حرمت مسلمان نشد؟ در این مقاله، ضمن این‌که حکم فقهی تشریح و برخی از فروع این مسأله به شکل استنباطی بیان گردیده است، به سؤال فوق نیز پاسخی مستدل داده شده و تعارض ظاهری برطرف گردیده است.
واژه‌های کلیدی: تشریح، مثله کردن، تزاحم، دیه، هتک حرمت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اخلاق در پژوهش