اصطلاح Xenotransplantation (پیوند عضو از حیوان به انسان) واژهای با ریشهی یونانی است که به انتقال ارگان یا سلول از یکگونه به گونهای دیگر اطلاق میشود. در این بررسی، این اصطلاح در معنای روندی به کار میرود که طی آن ارگان یا سلول از حیوان به بدن انسان بیمار پیوند زده میشود یا انتقال مییابد. بدیهی است این تکنولوژی نوین بشری در حیطهی پزشکی، آثار و عوارض مختلف اخلاقی و اجتماعی را به همراه خواهد داشت و دلایلی آن را تأیید یا مردود مینماید.
پارهای از دلایلی که برای به کار بردن این راه حل ارائه شده، عبارتند از: کمبود ارگانهای پیوندی، امکان فراهم کردن بیحد ارگانهای حیوانی، امکان کمک به بیماران مبتلا به هموفیل، دیابت، پارکینسون، آلزایمر و ... .
علیرغم مزایای ارائهشده، این موضوع بهصورت یک معمای اخلاقی مطرح میشود و نکاتی چند باید مورد بررسی قرار گیرند (بهعنوان مثال: پذیرش بیمار، سلامت اجتماعی، مسائل مذهبی، جنبههای اخلاقی، کیفیت زندگی، حقوق حیوانات و...). با این وجود مشکل رد پیوند بهصورت hyperacute و امکان ریسک انتقال میکروارگانیسمها از حیوان به انسان بهصورت قابل توجهی آزمودن کلینیکی این روش درمانی را محدود کرده است.
در این مطالعه، مروری اجمالی بر این مسأله از دیدگاه اخلاقی و اجتماعی انجام شده و دیدگاه کارشناسان فقهی و مراجع اسلام در مورد این روش درمانی مطرح گردیده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |