دوره 2، شماره 2 - ( اردیبهشت ماه 1388 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ayatollahi H. Introducing a model for Islamic medical ethics. IJMEHM 2009; 2 (2) :1-10
آیت‌اللهی حمیدرضا. مدلی برای ساختار اصلی اخلاق پزشکی اسلامی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1388; 2 (2) :1-10

گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی ، hamidayat@gmail.com
اخلاق پزشکی متداول در جوامع غربی (و پیروان آن در سایر جوامع) با پیش‌فرض سکولاربودن تدوین شده است. این پیش‌فرض مبانی متفاوتی با نگرش اسلامی دارد که می‌تواند رویکردی متفاوت به مسائل اخلاقی ایجاد نماید. در این مقاله در نظر است مدلی برای مبانی اخلاق پزشکی اسلامی- ایرانی ارائه شود تا بتوان بر اساس آن پاسخ‌هایی به مسائل اخلاق پزشکی داد که ویژگی‌های رویکرد اسلامی در آن بارز باشد و تفاوت آن با نگرش سکولار معین گردد. پس از بررسی مقدماتی درباره‌ی پیشینه‌ی نگرش اسلامی به اخلاق، این ویژگی‌ها در چهار محور ارائه خواهد گردید: مؤلفه‌های بنیادی و محتوایی، مؤلفه‌های معنوی، مؤلفه‌های حقوقی و مؤلفه‌های جزایی. در این محورها به ویژگی‌هایی هم‌چون توجه به حسن فاعلی، تفاوت مبنایی در هدف از اخلاقی زیستن، رابطه‌ی عقل و وحی، مبنای مشروعیت نظام حقوقی- جزایی پرداخته خواهد شد. بدیهی است این مقاله در صدد ارائه‌ی استدلال‌هایی که پشتوانه‌ی این مدل است نمی‌باشد و به این‌گونه استدلال‌ها در جای خود در بررسی‌های فلسفی پرداخته می‌شود.

پذیرش: 1392/5/2 | انتشار: 1396/7/5