دوره 3، شماره 1 - ( آذرماه 1388 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parsapoor Z, Isfahani M. Kefayat-al-teb, an ancient treasury of East and West . IJMEHM 2009; 3 (1) :1-8
پارساپور زهرا، اصفهانی محمدمهدی. کفایه الطب گنجینه کهن طب شرق و غرب. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1388; 3 (1) :1-8

1- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ، zparsapoor@ihcs.ac.ir
2- دانشکده‌ی علوم قرآنی و حدیث دانشگاه علوم پزشکی تهران
پیش و پس از تألیف کفایه الطب در تاریخ تمدن ایران کتب متعدد و ارزشمندی در زمینه‌ی علم طب تألیف و نگاشته شده است که هر یک به نوبه‌ی خود از اهمیت خاصی برخوردار است. اما در این میان کفایه الطب دارای ویژگی‌هایی است که موجب شده است از قرن ششم تا حدود یک قرن پیش جایگاه خود را در طب سنتی ایران حفظ نماید و مورد توجه باشد. این ویژگی‌ها عبارتند از:

الف) نظم در ارائه‌ی مطالب و سهولت دسترسی به اطلاعات مورد نظر
ب) ایجاز و اختصار
ج) مستند بودن اطلاعات و ذکر نام اطبا و بزرگانی که از آن‌ها نقل قول شده است.
د) جمع نمودن آرای پزشکان و حکمای برجسته‌ی پارسی، یونانی، رومی، تازی و هندی به‌طوری که این اثر را به گنجینه‌ی ارزشمند طبی آن روزگار تبدیل نموده است.

در این مقاله نخست با توجه به مستندات تاریخی و نیز اطلاعاتی که حبیش در آثار مختلف خود درباره‌ی تألیفاتش در اختیار ما قرار داده است به معرفی او و تعدادی از آثارش می‌پردازیم. سپس ساختار کفایه الطب و چگونگی ارائه‌ی مطالب در سه بخش اصلی آن را توصیف می‌نماییم و در پایان ارزش‌ها و امتیازات این اثر را بیان خواهیم نمود.

پذیرش: 1392/3/19 | انتشار: 1392/4/25