دوره 3، شماره 1 و 2 - ( (ویژه نامه اسفند ماه) 1388 )                   جلد 3 شماره 1 و 2 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kasiri M, Dehghannejad M. Prevention of declining Islamic Medicine: Hamedani's effors. IJMEHM 2010; 3 (1 and 2) :1-11
کثیری مسعود، دهقان نژاد مرتضی. تلاش خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در جلوگیری از انحطاط طب اسلامی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1388; 3 (1 و 2) :1-11

1- ، masoodkasiri@gmail.com
2- عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، گروه تاریخ دانشگاه اصفهان
در این نوشتار سعی بر این است تا با تکیه بر منابع، ابتدا مختصری در خصوص زندگی‌نامه‌ی خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی بیان کرده و حوادث مهم زندگی او را به‌صورت خلاصه بر شماریم. سپس از منظر طب، به زندگانی علمی و علایق پزشکی او پرداخته و دلایل دل مشغولی‌اش به حفظ سنت‌های طب ایرانی را بیان کنیم. هم‌چنین سعی بر این خواهد بود تا روشن نماییم که چگونه سنت‌های طبی مبتنی بر خرافات که عمدتاً ناشی از تأثیرات فکری ترکان آسیای میانه بود، مکتب طبی ایران را به چالش طلبیده بود.

در قسمت بعدی سعی بر این بوده است تا با تکیه بر منابع و به‌خصوص نوشته‌های خود خواجه در نامه‌ها و تنگسوق‌نامه ایلخانی، دلایل گرایش او به تلفیق طب چینی با طب سنتی ایران را در جهت حفظ سنت‌های طبی ایران قدیم بیان کرده و توضیح دهیم تلاش او در ترجمه منابع طبی چینی به زبان ایرانی در راستای چه هدفی بوده است. قسمت انتهایی مقاله به بیان تشکیلات، طرز عمل و قسمت‌های مختلف بیمارستان رشیدی، واقع در ربع رشیدی، به‌عنوان سمبل اقدامات طبی خواجه، می‌پردازد.

پذیرش: 1392/3/19 | انتشار: 1392/5/9