1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی - درمانی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، hdargahi@sina. tums. ac. ir
2- دانشکدهی پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (11788 مشاهده)
از نظر تاریخی، پیدایش بیمارستانها به سه دوره تقسیمبندی میشود: دورهی ایران قبل از اسلام، دوران اسلامی و ایران بعد از اسلام، مغربزمین و دورهی ورود بیمارستانهای اروپایی و آمریکایی به ایران. این مقاله با هدف مقایسهی تاریخ پیدایش بیمارستانها در دورههای مختلف تهیه و تدوین شده است. این پژوهش یک مقالهی مروری و مقایسهای است. برای جمعآوری اطلاعات از موتورهای جستوجوگر رایج و انتخاب مقالات مرتبط و کتب معتبر استفاده شد.
ایران پیش از اسلام دارای قوانین پزشکی خاص خود بود. در دوران اسلامی، بیمارستان به مفهوم مدرن آن بهکار میرفت. پزشکان مسلمان اولین کسانی بودند که میان بیمارستان با معابد، نوانخانهها، آسایشگاههای فقرا و جذامخانهها تفاوت قائل شدند. ایرانیان در ایجاد و ادارهی بیمارستانها، پیشرو ملتهای متمدن هم عصر خود بودند. اما با شروع قرون وسطی، ساخت بیمارستانها در مغربزمین دچار تحول شد.
در طی قرون متوالی، دراغلب نقاط مغربزمین، شیوههای درمانی در بیمارستانها به جادو و طلسم ختم میشد، اما در قلمرو دولتهای اسلامی بیمارستانهای پیشرفتهای وجود داشت. این بیمارستانها درمقایسه با بیمارستانهای امروزی دارای مزیتهایی بودند. اگرچه در عصر حاضر، خدمات بیمارستانها برای حل مشکلات جدی نظام سلامت برکسی پوشیده نیست، اما بهدلیل ساختار نامناسب نظام سلامت و رویکردهای نادرست به مراقبتهای پزشکی، این نوع خدمات در این مقطع تاریخی مورد انتقاد صاحبنظران و منتقدین قرار گرفته است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
پذیرش: 1392/5/2 | انتشار: 1396/7/5