دوره 4، شماره 1 و 2 - ( (ویژه نامه اسفند ماه) 1389 )                   جلد 4 شماره 1 و 2 صفحات 32-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salari P, Bagheri A. Celecoxib: assessing a trend of clinical trials. IJMEHM 2011; 4 (1 and 2) :26-32
سالاری پونه، باقری علیرضا. سلکوکسیب: واکاوی اخلاقی یک کارآزمایی بالینی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1389; 4 (1 و 2) :26-32

1- مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، salari@tums.ac.ir
2- استادیار دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
هدف از تأکید بر رعایت مسائل اخلاقی در پژوهش‌‌های پزشکی حفاظت از آزمودنی‌‌های انسانی شرکت کننده در این تحقیقات (چه بیمار و چه افراد سالم) و رعایت موازین دقیق علمی است به‌گونه‌ای که به هیچ وجه سلامت افراد و جامعه فدای گسترش دانش بشری یا منافع مالی حاصل از پژوهش‌‌های پزشکی نگردد. عدم رعایت اخلاق در پژوهش و انتشار آثار پژوهشی علاوه بر بروز صدمات جبران ناپذیر به جامعه‌ی بشری اعتماد به جامعه‌ی پزشکی را خدشه‌دار می‌سازد. یکی از عللی که در بعضی موارد دارو‌های جدید پس از مدتی از بازار مصرف خارج می‌شوند در حقیقت مشخص شدن عدم رعایت همین موازین در خلال تحقیق بر روی دارو می‌باشد. با توجه به این مطلب در این مقاله با واکاوی تحقیقات انجام شده در مورد داروی celecoxib که مصرف بسیار زیادی در بین بیماران دارد، نقش شرکت‌‌های داروسازی و محققان در چنین روندی مورد بررسی قرار گرفته است. به‌طوری که سعی شده تا روند ورود دارو‌های جدید ضد التهاب غیر استروئیدی به بازار مصرف، مطالعات تکمیلی انجام شده بر روی این داروها، سوء رفتار‌های پژوهشی و در نهایت دلیل جمع شدن آن‌ها از بازار مورد بررسی قرار گیرد. با مطالعه‌ی روند پی گیری کارآزمایی‌‌های بالینی دارو‌های مهارگر COX-2 به‌خوبی اهمیت نقش حیاتی کمیته‌‌های اخلاق در پژوهش و رعایت کد‌ها و راهنما‌های اخلاقی بر سلامت بیماران روشن می‌شود. هم‌چنین، به‌عنوان آخرین حلقه از چرخه‌ی دارو- درمان تأکید می‌شود که هر یک از همکاران پزشک با در نظر گرفتن جمیع مطالعات و نظرات موجود در مورد دارو‌های جدید نسبت به تجویز آن‌ها اقدام نموده و سلامت جامعه را بیش از پیش در نظر بگیرند.

پذیرش: 1392/3/19 | انتشار: 1392/5/5