دوره 4، شماره 4 - ( تیر ماه 1390 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 74-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shojaee A, Abolhassani Niyaraki F. An analysis of ethics: virtue, excellence, behavior. IJMEHM 2011; 4 (4) :67-74
شجاعی امیراحمد، ابوالحسنی نیارکی فرشته. تحلیل اخلاق: «تقوی، ملکات، رفتار». اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1390; 4 (4) :67-74

1- مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، dramirahmadsh@yahoo.com
بر اساس آن‌چه دانشمندان و اندیشمندان سلف از واژه‌ی اخلاق تعریف کرده‌اند، اخلاق عبارت است از ملکات و سجایای نفسانی و شخص اخلاقی کسی است که به آن ملکات و سجایا متصف باشد. اما این تعریف که امروزه نیز مورد قبول است نسبت به رفتار شخص اخلاقی مواجه‌ای ندارد و موضع اخلاق را نسبت به کسی که متصف به صفات اخلاقی است اما بر حسب اتفاق مرتکب فعلی غیراخلاقی می‌شود معلوم نمی‌کند.
 در این مقاله با رویکردی تحلیلی و بحث منطقی علاوه بر پذیرش تعریف فوق نسبت به تک‌تک رفتار اشخاص نیز مواجه‌ای ابطال‌گرایانه خواهیم داشت و پس از تبیین مفهوم واژه‌ی تقوا به تعریفی جامع از شخص اخلاقی مبادرت خواهیم نمود. این تعریف که برای اولین بار در این مقاله عنوان می‌شود نظریه‌ای جدید در باب تعرف اخلاق است و با تلفیق معنای واژه‌ی تقوا و اخلاق، شخص اخلاقی را شخص با تقوایی می‌داند که علاوه بر آن‌که به صفات اخلاقی متصف است نسبت به تک‌تک رفتار و کردار خود نیز حساس است و دغدغه دارد.

واژه‌های کلیدی: اخلاق، رفتار، تقوی
متن کامل [PDF 119 kb]   (2059 دریافت)
پذیرش: 1392/5/22 | انتشار: 1396/7/5