دوره 4، شماره 5 - ( مهر ماه 1390 )                   جلد 4 شماره 5 صفحات 30-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabe S Z, Pasalar M, Kiyani M. Medical ethics in “Kholasat-Al-Hekmat”: one of the textbooks of Iranian traditional medicine. IJMEHM 2011; 4 (5) :22-30
تابعی سید ضیاءالدین، پاسالار مهدی، کیانی مهرزاد. اخلاق پزشکی در «خلاصه‌الحکمه». اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1390; 4 (5) :22-30

1- گروه اخلاق پزشکی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، pasalar@sums.ac.ir
3- دانشکده‌ی طب سنتی و مفردات پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
یکی از اصول بنیادین در طب سنتی ایرانی، رعایت موازین اخلاقی در این حرفه‌ی مقدس است که در کلام و آثار بنیانگذاران این مکتب طبی می‌توان بارها این تأکید را مشاهده کرد. یکی از این منابع غنی، کتاب گران‌سنگ «خلاصه‌الحکمه» تألیف دانشمند فرزانه‌ی ایران زمین، حکیم سید محمد حسین عقیلی خراسانی شیرازی است که نگارش آن به بیش از دو قرن پیش بازمی‌گردد و در این مطالعه‌ی توصیفی و کتابخانه‌ای، به بررسی آن می‌پردازیم. نکته‌ی حایز اهمیت در این اثر، توجه دقیق و نکته‌سنجی ویژه‌ی این پزشک عالیقدر در تبیین اصول اخلاق پزشکی است. پیشینه‌ی ارائه‌ی اصول چهارگانه‌ی اخلاق پزشکی در پزشکی نوین، سابقه‌ای چندان طولانی ندارد، حال آن‌که در این ذخیره‌ی طب پارسی، این اصول به زیبایی تشریح و بازخوانی شده‌است. شناخت این منابع برای پزشکان و پژوهشگران جوان و تحلیل و مقایسه‌ی آن بر اساس اصول اخلاقی پزشکی نوین، نشانه‌ی روشنی از ریشه‌دار و اخلاق‌مدار بودن مکتب طب اخلاطی (Humoral Medicine) است. هدف از این مطالعه، تحلیل و بررسی نکات اخلاق پزشکی در کتاب نفیس «خلاصه‌الحکمه» است.

پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1396/7/5