دوره 5، شماره 1 - ( آذر ماه 1390 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 81-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

sadat Hosseini A S, Vanaki Z. The effect of gender on nursing. IJMEHM 2011; 5 (1) :71-81
سادات حسینی اکرم سادات، ونکی زهره. بررسی اثر جنسیت بر پرستاری. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1390; 5 (1) :71-81

1- دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ashoseini@tums.ac.ir
2- گروه پرستاری، دانشکده‌ی علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس
پرستاران همواره با پیش فرض‌های فرهنگی متعددی در مورد اثر جنسیت در پرستاری و این‌که آن را شغلی زنانه می‌دانند روبه‌رو هستند. این امر نقش پرستار را در ارائه‌ی خدمات سلامتی و مراقبت تحت تأثیر قرار داده است و برای شاغلان این حرفه وظایفی را تعریف و ایجاد کرده است که شاید همه‌ی آن‌ها مورد پسند پرستاران نباشد. لذا، در این تحقیق با اطلاعاتی که از مطالعه‌ی منابع اسنادی گردآوری شده‌اند تاریخچه و اثرات جنسیت را در پرستاری بررسی کرده‌ایم. به‌نظر می‌رسد پرستاری همواره تحت تأثیر دیدگاه جنسیتی قرار داشته است؛ نفوذ این امر از ادبیات به‌کار رفته برای پرستاران تا دیدگاه جامعه نسبت به پرستاران مرد و ارتباطات درون و برون حرفه‌ای و حتی دانش پرستاری و ارائه‌ی خدمات پرستاری را تحت تأثیر قرار داده است و پرستاران ناگزیر تحت تأثیر این دیدگاه به ارائه‌ی خدمات خود می‌پردازند. با وجود برخی دیدگاه‌‌ها که اثرات جنسیت در پرستاری را نفی می‌کنند، به‌نظر می‌رسد حذف دیدگاه جنسیتی در پرستاری به نفع حرفه‌ی پرستاری نیست زیرا پرستاری را از روح واقعی خود دور می‌سازد و در ضمن زنان را نیز از عرصه‌ای که برای نشان دادن توانایی‌های روحی و احساسی آن‌ها در جامعه مهیا شده است محروم می‌سازد. بنابراین، پرستاری در همه‌ی ابعاد خود تحت تأثیر تفکر جنسیتی قرار دارد و این تفکر در صورت هدایت صحیح نه تنها سبب عقب‌ماندگی این حرفه نمی‌شود، بلکه در نهایت سبب پیشرفت و ارتقای آن خواهد شد.

پذیرش: 1392/6/31 | انتشار: 1396/7/5