دوره 5، شماره 3 - ( خرداد ماه 1391 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 63-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasekh M, Khorshidi M, Amiri F. Posthumous reproduction: review of ethical and legal aspects. IJMEHM 2012; 5 (3) :47-63
راسخ محمد، خورشیدی مژگان، عامری فائزه. باروری پس از مرگ: بررسی اخلاقی و حقوقی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1391; 5 (3) :47-63

1- گروه حقوق و اخلاق زیستی، پژوهشگاه ابن‌سینا، دانشگاه شهید بهشتی ، m-rasekh@sbu.ac.ir
2- گروه حقوق و اخلاق زیستی، پژوهشگاه ابن‌سینا
3- پژوهشگاه ابن‌سینا
باروری پس از مرگ همگام با رواج و گسترش روش­های مصنوعی باروری به میان آمده است. در این روش افراد نسبت به انجماد گامت یا جنین خود برای باروری پس از مرگ اقدام می‌کنند. این روش موجد پرسش­های اخلاقی و حقوقی متعدد است. در این راستا، آن‌چه اهمیت دارد حفظ کرامت ذاتی انسان و رعایت حقوق و منافع کودک است. بر این مبنا، در اخلاق، موضوع خودآیینی، رضایت و منافع کودک را همراه با آراء موافق و مخالف مطرح کرده­ و استدلال نموده­ایم که هرگونه اقدام نسبت به گامت، پس از فوت، باید با ملاحظه‌ی خودآیینی متوفی و رضایت صریح یا ضمنی وی به استفاده از گامت پس از فوت محقق گردد. در ادامه‌ی مباحث، به وجوه حقوقی پرداخته­ایم: مالکیت فرد بر گامت، نَسب کودک متولد به این روش و اِرث این نوع کودکان. به‌نظر می­رسد سلطه‌ی غیرمالی بر اجزا، بافت­ها و سلول­های بدن، نسب اعتباری و توارث مشروط از جمله پاسخ­های قابل دفاع در این ارتباط باشند. بی­گمان، نظام حقوقی نمی­تواند بدون توجه به پیشرفت و نوآوری­­های صورت گرفته در عرصه‌ی درمان ناباروری و دور از اقتضائات زمانه به این پرسش­ها پاسخ گوید. لازمه‌ی چنین امری اتخاذ رویکردهای نوین، بر مبنای اصول موجه اخلاقی و حقوقی است. افزون بر این، ما را به کاستی­ها و نواقص موجود در نظام حقوقی رهنمون خواهد شد.

پذیرش: 1392/4/18 | انتشار: 1396/7/5