دوره 5، شماره 4 - ( تیرماه 1391 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 64-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Manjoghi N, Noori A, Arizi H, Fasihizadeh N. Errors, misconducts, improper hospital conditions, and whistle-blowing by nurses of Isfahan hospitals. IJMEHM 2012; 5 (4) :51-64
منجوقی نرجس، نوری ابوالقاسم، عریضی حمیدرضا، فصیحی‌زاده نرجس. گزارش خطای بیمارستانی توسط پرستاران. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1391; 5 (4) :51-64

1- کارشناس ارشد دانشگاه اصفهان ، narjesman@yahoo.com
2- دانشکده‌ی علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان
3- دانشگاه اصفهان
رخ دادن خطا در بیمارستان‌ها امری رایج است و پرستاران، بالقوه شاهد این تخلفات بوده و می‌توانند با افشاگری مانع بروز مجدد آن شوند. به همین منظور، پژوهش حاضر به بررسی انواع خطاها، تخلفات و وضعیت‌های نامناسب موجود در حیطه‌ی پرستاری، مقایسه‌ی این خطاها در بیمارستان‌های خصوصی و دولتی و نهایتاً واکنش افراد به این خطاها (افشاگری، عدم افشاگری) پرداخته است. نمونه‌ی این پژوهش شامل 245 نفر بود که به‌صورت خوشه‌ای دومرحله‌ای از میان 2260 نفر از پرستاران بیمارستان‌های شهر اصفهان انتخاب شدند. در این پژوهش از فهرست وارسی تخلفات و خطاها و هم‌چنین ملاک سنجش افشاگری McDonald  استفاده شد. نتایج نشان داد که بین الگوی خطاها در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی و نیز راهبردهای مورد استفاده‌ی افراد افشاگر و غیر افشاگر هنگام مشاهده‌ی خطا، تخلف و وضعیت‌های نامناسب تفاوت معنی‌دار وجود دارد و 62 درصد از پرستاران به هنگام مشاهده‌ی خطا افشاگری می‌کنند. شناسایی نوع تخلفات می‌تواند در کاهش آن توسط تصمیم‌گیران بهداشت و درمان مؤثر باشد و توجه و حساسیت بیش‌تر به این موضوع را برانگیزد. از سوی دیگر، با به حداقل رساندن موانع افشاگری، خطا و تخلفات سازمانی کاهش می‌یابد.

پذیرش: 1392/7/17 | انتشار: 1393/8/24

نظرات کاربران