سودابه جولایی، بابک بخشنده، مینا محمد ابراهیم، مژگان عسگرزاده، علی واشقانی فراهانی، اسماعیل شریعت، فیروزه علوی لواسانی، هما معلمی، زهرا قاسمی نژاد،
دوره ۳، شماره ۲ - ( فروردین ماه ۱۳۸۹ )
چکیده
شایسته است که پرستاران در جایگاههای مختلف ارائهی خدمت، فعالیتهای خود را بر اساس ارزشهای مشترکی بنا نهند که معمولاً در کدهای اخلاقی پرستاری منعکس میگردد. با توجه به فقدان کدهای مدون اخلاق پرستاری در کشور ما، هدف از این مطالعه، که بخشی از یک مطالعه جامعتر میباشد، طراحی و تدوین آزمایشی کدهای اخلاق حرفهای پرستاران در کشور ایران است.
جستوجو در متون منتشر شده و بانکهای اطلاعاتی اینترنتی برای بررسی کدهای رایج در کشورهای مختلف انجام شد و دادههای بهدست آمده پس از ترجمه مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفت. سپس مجموعهای از کدهای مشترک عملکرد حرفهای، بهعنوان پایهی اولیه تدوین و طی جلسات بحث گروهی متمرکز در بیمارستان سینا مجدداً تحلیل شده و منطبق با شرایط فرهنگی و بستر اجتماعی سیستم ارائهی خدمات سلامت در ایران، کدهای آزمایشی نهایی استخراج گردید.
کدهای اخلاق پرستاری پیشنهادی در یازده محور شامل احترام به بیمار، آموزش به بیمار، احترام به همکاران تیم درمان، وظیفهشناسی، ارتقا دانش و توانمندی حرفهای، مدیریت تعارضات منافع، تعهد به صداقت، تعهد به رازداری، تعهد به عدالت، ارتقا کیفیت مراقبت از بیمار، تعهد به حفظ حیثیت پرستاری میباشد که مصادیق هر یک نیز ذکر شده است.
بهنظر میرسد که این مجموعه کدهای آزمایشی بتواند منبع اولیهای را برای تهیهی ابزار ارزیابی وضعیت موجود عملکرد اخلاقی پرستاران فراهم کرده و به تداوم فعالیت تا دستیابی به کدهای استاندارد شده کمک کند.
علی واشقانی فراهانی، مجید ملکی، رضا گل پیرا، هومن بخشنده، مجتبی پارسا، مهناز مایل افشار، سیما کاشانیان فرد، شیوا خالق پرست، محسن رضایی، سید احمد رضایی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ )
چکیده
در طی دو دههی اخیر، تعاریف پروفشنالیسم به مرور تکامل یافته و ابزارهای متعددی برای سنجش آن طراحی و به اجرا گذاشته شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان رعایت پروفشنالیسم از دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران با استفاده از پرسشنامه در یک بیمارستان تخصصی بوده است. از بین ۸ شاخص تعهد حرفهای بالاترین نمره به ارتقای توانمندی حرفهای و رازداری اختصاص یافت. در مورد ۲ شاخص «ارتقا توانمندی» و «رازداری بیمار» بین نظر بیماران و نظر گروه پرستار و پزشک اختلاف معنیداری مشاهده شد (P<۰,۰۰۰۱). این اختلاف برای ۳ محور «حفظ رابطهی مناسب با بیماران»، «بهبود دسترسی به خدمات» و «توزیع عادلانهی منابع محدود» بین گروه پرستاران با بیماران و پزشکان معنیدار بود.در ۳ محور «تولید دانش»، «اعتماد از طریق مدیریت تعارضات منافع» و «مسؤولیتهای حرفهای» تنها اختلاف بین گروه پرستاران و بیماران معنیدار بود (P<۰.۰۰۰۱). با توجه به اختلافات معنیدار آماری بین گروه پرستاران و ۲ گروه دیگر، بهنظر میرسد نظرات گروه پرستاری با شناخت عمقیتر و تماس طولانیتری که از عملکرد پزشکان دارند، در زمینهی ارتقا توانمندی حرفهای پزشکان منطقیتر باشد.