Manzari Z S, Mohammadi E, Heidari A, Aghamohammadian Sherbaf H, Modabber Azizi M J, Khaleghi E. Experiencing brain death diagnosis by patients' family members and organ donation: a qualitative study. IJMEHM 2011; 4 (6) :63-74
URL:
http://ijme.tums.ac.ir/article-1-150-fa.html
منظری زهرا سادات، محمدی عیسی، حیدری عباس، آقامحمدیان شعرباف حمیدرضا، مدبر عزیزی محمدجعفر، خالقی ابراهیم. تجربهی خانوادهی بیماران مرگ مغزی کاندید درخواست اهدای عضو: یک مطالعه کیفی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1390; 4 (6) :63-74
URL: http://ijme.tums.ac.ir/article-1-150-fa.html
چکیده: (8921 مشاهده)
هدف از این مطالعه کشف و بررسی درک و معنای مرگ مغزی در خانوادهی بیماران مرگ مغزی کاندید درخواست اهدای عضو هنگام مواجهه و اطلاع از تشخیص مرگ مغزی بیمارشان میباشد.
این تحقیق مطالعهای کیفی با رویکرد تحلیل محتوی است. فرایند جمعآوری دادهها مشتمل بر 38 مصاحبهی بدون ساختار و عمیق با 26 خانوادهی بیماران مرگ مغزی کاندید درخواست اهدای عضو همراه با یادداشتهای عرصه است. نمونهگیری بهصورت هدفمند از تیرماه 1387 آغاز و تا مرحلهی اشباع - آذر 1389- ادامه یافت. تحلیل دادهها همزمان با جمعآوری به روش آنالیز محتوای کیفی انجام گرفت.
تحلیل دادهها منجر به استخراج 17طبقه و 4 درونمایه شد که بیانگر تجارب و درک خانواده از مفهوم مرگ مغزی هنگام اطلاع از تشخیص آن است و شامل: تضاد و کشمکش درونی، پردهی درون بر واقعیت بیرون، حس فقدان و سوگ قریبالوقوع، تسلیم و پذیرش است.
یافتهها نشان میدهد مواجه شدن با تشخیص مرگ مغزی برای خانواده بهمعنی وارد شدن در فضایی پر از چالش، تضاد و ابهام میباشد که با بروز عواطف غمافزای سوگ و بعضا واکنشهای روانشناختی دفاعی نیز پیچیدهتر میشود. توصیه میشود دستاندرکاران درخواست اهدای عضو ابتدا فضا و زمینهی لازم برای درک و پذیرش واقعیت مرگ مغزی را برای خانواده فراهم ساخته و سپس با درنظر گرفتن تجربه و برداشتهای خانواده از این موقعیت پیچیده و توجه به حل تعارضات و ابهامات درونی آنها، به درخواست اهدای عضو بپردازند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
پذیرش: 1392/3/27 | انتشار: 1396/7/5