دوره 6، شماره 5 - ( آذر ماه 1392 )                   جلد 6 شماره 5 صفحات 34-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakour M, Yousefi A, Bazrafkan L, Jouhari Z, Taheri S, Omid A. The ethical aspects of abortion in medical education. IJMEHM 2013; 6 (5) :24-34
شکور مهسا، یوسفی علیرضا، بذرافکن لیلا، جوهری زهرا، طاهری صفورا، امید اطهر. ابعاد اخلاقی سقط جنین در آموزش پزشکی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1392; 6 (5) :24-34

1- مرکز توسعه‌ی مطالعات آموزش پزشکی، کمیته‌ی پژوهش‌های دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- گروه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، ar.yousefi@gmail.com
3- دانشکده‌ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سقط جنین یکی از مباحث بحث‌برانگیزی است که در تمام متون فلسفه‌ی طب و اخلاق پزشکی از آن به‌عنوان نمونه‌ای از معضلات فلسفی و اخلاق پزشکی یاد شده است که فارغ‌التحصیلان علوم پزشکی ممکن است در مواجهه با آن تحت تأثیر شرایط مختلف یا وجدان خود تصمیماتی بگیرند و این در حالی است که لازم است در طول دوران تحصیل خود رشد اخلاقی لازم را برای مواجهه با این موضوعات یافته باشند تا بتوانند به‌درستی تصمیم بگیرند. آن‌چه در آموزش چگونگی مواجهه با سقط جنین مهم به‌نظر می‌رسد، آموزش قانون، انواع توجیهات اخلاقی شرع، توجیهات اخلاقی افراد متقاضی سقط عمدی و فلسفه‌های اخلاقی در این رابطه است. برای آن‌که کادر درمان بتواند تصمیم درستی بگیرد و مراجعه‌کننده‌ی خود را به‌خوبی اداره کند باید با توجیهات اخلاقی از دیدگاه اشخاص متقاضی سقط که بسیار متنوع هستند، دلایل اخلاقی دین که در ادیان مختلف متفاوت هستند، مباحث قانونی و فلسفه‌ی اخلاقی درست و غلط سقط عمدی آشنا باشد تا بتواند درست‌ترین رفتار را در مقابله با درخواست سقط عمدی از خود بروز دهد که چه بسا مواردی وجود دارد که سقط از نظر فرد متقاضی و حتی درمانگر عملی اخلاقی است، حال آن‌که از نظر شرع و فلسفه‌ی اخلاق، اخلاقی نیست. بنابراین، شاید با آموزش ابعاد اخلاقی سقط در کنار قوانین شرعی و حقوقی به دانشجویان علوم پزشکی ضمانت بیش‌تری در حفظ سلامت روحی و جسمی بیماران به‌دست آید.
واژه‌های کلیدی: سقط، فلسفه اخلاق، قانون، ایران، آموزش
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: اخلاق بالینی