دوره 6، شماره 3 - ( مردادماه 1392 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 41-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safaeian L, Alavi S, Abed A. The components of ethical decision making in Nahj al-Balagha. IJMEHM 2013; 6 (3) :30-41
صفائیان لیلی، علوی شیوا، عابد علیرضا. مؤلفه‌های تصمیم‌گیری در اخلاق پزشکی از منظر نهج‌البلاغه. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران. 1392; 6 (3) :30-41

1- گروه فارماکولوژی ، دانشکده‌ی داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، leila_safaeian@pharm.mui.ac.ir
2- گروه ارتودنسی، دانشکده‌ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3- گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
تصمیم‌گیری اخلاقی در حرفه‌ی پزشکی به اقتضای حرفه‌ای از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این اهمیت با پیشرفت‌های اخیر در علوم پزشکی و طرح موضوعات اخلاقی جدید در اخلاق پزشکی نوین دوچندان شده و تصمیم‌گیری اخلاقی را با پیچیدگی‌هایی خاص توأم کرده است. در این مقاله برآنیم که در جهت نهادینه‌کردن تصمیم‌گیری اخلاقی در جامعه‌ی پزشکی و ارائه‌ی الگویی اسلامی، از دیدگاه امیرمؤمنان در نهج‌البلاغه، به بسط مؤلفه‌ی تصمیم‌گیری در مبحث اخلاق پزشکی بپردازیم. بدین منظور موضوع تصمیم‌گیری اخلاقی به روش کتابخانه‌ای در کتب و مقالات فارسی و لاتین مورد بررسی قرار گرفت و مصادیق تصمیم‌گیری اخلاقی در طب و پزشکی نوین، مؤلفه‌ها و عوامل مؤثر بر آن در نهج‌البلاغه و تفاسیر مربوطه جست‌وجو و تحلیل شد. در کلام امام، مؤلفه‌های تصمیم‌گیری اخلاقی شامل دانش، بصیرت، توکل، مشورت، پایبندی به ارزش‌های اخلاقی، واقع‌گرایی و بی‌طرفی، امانت‌داری، عدالت‌گرایی، حق‌مداری، انجام وظیفه، رازداری، محرم بودن، قانون‌مداری، نگرش توحیدی و توجه به کرامت انسانی هستند. هم‌چنین، آفات تصمیم‌گیری اخلاقی از منظر نهج‌البلاغه عبارتند از: ناتوانی در پیش‌بینی و ارزیابی پیامدهای احتمالی، شتابزدگی، غلبه‌ی احساسات و منافع مادی. در آموزه‌های علوی، زمانی تصمیم‌گیری پزشک اخلاقی خواهد بود که رعایت عدالت، حقوق الهی و انسانی را در عملکرد حرفه‌ای خود مد نظر قرار دهد و نگرش وی به کار و حرفه نه صرفاً وسیله‌ای جهت کسب منافع اقتصادی بلکه به‌عنوان یک امانت باشد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: اخلاق بالینی
دریافت: 1392/5/13 | پذیرش: 1396/7/5 | انتشار: 1396/7/5