1- گروه سمشناسی و فارماکولوژی دانشکدهی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، toxkarami@yahoo. com
چکیده: (11325 مشاهده)
با کشف روزافزون مواد دارویی و شیمیایی، بررسی آثار سوء ناشی از مصرف آنها در انسان نیز مطرح میگردد. بهمنظور ارزیابی عوارض، از حیوانات بهره میگیرند و عواملی مانند استاندارد بودن گونه و نژاد، شرایط نگهداری و سیستم بیوشیمیایی در انتخاب حیوان تأثیرگذارند.
در معارف اسلامی مسائل حیوانات، حائز اهمیت است. در این مقاله قوانینی از منظر قرآن و سنت پیرامون محورهای نگهداری و بهرهبرداری و ممنوعیت آزار حیوانات، ذکر گردیده است.
اطلاعات گرد آوری شده از منابع الکترونیکی و غیر الکترونیکی مشتمل بر مقالات و کتابهایی از قبیل حقوق حیوانات در فقه اسلامی است. بر این اساس موارد زیر نیازمند توجه است:
1- زیر بنای حقوق: در سورهی حج و نحل (آیهی 18 و 49) ذکر شده که حیوانات در برابر خداوند سجده میکنند. این زیر بنای حقوق حیوانات است. 2- حقوق حیوان در نگهداری: در این زمینه شیخ طوسی و شهید ثانی، وجوب رسیدگی به حیوان در آب و غذا را بر مالک آن واجب دانسته و باید به قدر نیاز حیوان، آب و غذا در اختیار او قرار دهد. 3- حقوق در بهرهبرداری: در قرآن، ملاحظهی توان و بهداشت حیوان، ضروری محسوب شده و مقدم بر بهرهبرداری است. 4- حقوق در صدمات: به حفظ حقوق و دفاع از گونههای حیوان توصیه شده و انسانها را از آزار و کشتن حیوانات نهی نموده است. بنابراین، از دیدگاه اسلام، علی رغم فقدان قوهی ناطقه، حیوانات، واجد عواطف هستند. و صاحبان آنها نیز تکلیفی دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
پذیرش: 1392/4/22 | انتشار: 1396/7/5